Иса Мусафа тражи преиспитивање границе са ЦГ

057847
ПРИШТИНА │ Косовска опозиција за сјутра најавила протесте због споразума са Црном Гором и Србијом.
Косовски премијер Иса Мустафа предложио је опозицији формирање заједничке комисије која би утврдила да ли је демаркациона линија са Црном Гором у складу са досадашњом границом између двије државе. Како су пренијели косовски медији, Мустафа је то понудио како би прекинуо блокаду државног парламента коју спроводе алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја, покрет “Самоопредјељење“ и Иницијатива за Косово.
Опозиционе партије противе се споразуму о Асоцијацији српских општина, као и демаркацији са Црном Гором, наводећи да је Косову „одузет дио територије“. Опозиција, првенствено због заједнице српских општина блокира рад Скупштине Косова, захтјевајући поништавање споразума са Србијом, те оног о разгранчењу са Црном Гором.
“Опозиција треба да се врати у парламент и да тамо заједно рјешавамо проблеме. Нико од нас, власт ни позиција, не може преузети улогу Уставног суда који једини може утврдити да ли се споразумима крши Устав“, казао је Мустафа.
Косовска опозиција недавно је предсједници Атифете Јахијаги доставила петицију са 203.000 потписа којима се тражи поништавање споразума. Опозицонари су за сјутра, на Дан албанске независности, у центру Приштине најавили велику протестну шетњу, наводећи да се у парламент неће враћати прије него споразуми буду поништени.
РТРС