Исламска држава објавила видео снимак у којем најављује још напада у Француској

islamisti

Исламска држава преузела је данас одговорност за терористичке нападе у Паризу у којима је погинуло 128 људи а рањено око 200. ИСИС је објавио и видео-снимак у којем Француској прети новим таласом напада, најављујући још терористичких удара у тој земљи.

У званичном саопштењу те исламистичке групе наводи се да су борци ИСИС-а опасани експлозивом и наоружани аутоматским оружујем извели нападе на неколико локација у центру француске престонице. Циљ напада био је да се Француској покаже да ће остати главна мета све док наставља са својом политиком.

„Напали смо престоницу перверзности“.

У свом признању Исламска држава саопштила је да је Француска на удару јер се „усудила да вређа драгог пророка Мухамеда, покушава да искорени ислам и хвали се нападима на Исламску државу“.

„Ударили смо у срце перверзности и грозоте. Осморица браће су уз помоћ експлозива и пушака ударили у срце Париза, који је унапред био одабран као мета. На фудбалском стадиону налазио се имбецил Франсоа Оланд, у дворани батаклан налазило се на хиљаде поклоника перверзије који су уживали у журки грозоте. Исто су чинили и остали на које смо ударили. Француска и сви који прате њен пут морају да знају да ће и убудуће остати мета Исламске државе“, наводи се у саопштењу.

Снимак у којем се прети новим нападима освануо је свега неколико сати након што су у синхронизованим нападима терористи убили више од 120 људи у Паризу.

Медијско крило ИС, Медија центар Ал-Хајат, упутио је ту претњу преко екстремисте који је позвао муслимане у Француској да изводе нападе.

„Све док настављате да бомбардујете ИСИС, нећете мирно живети. Бојаћете се да идете и до пијаце. Речено вам је да се борите против неверника где год да су. Шта чекате? Доступно вам је оружје, као и аутомобили, а мете су спремне за удар. Доступан вам је и отров којим можете затровати воду и храну најмање једног непријатеља Алаха“, навео је један од милитаната на арапском, окружен другим припадницима ИСИС-а.

Према прелиминарним подацима, у серији терористичких напада у Паризу синоћ је убијено 128 људи, док је 99 у тешком стању.

Осам нападача наоружаних „калашњиковима“ и појасевима са експлозивом касно синоћ извршили су неколико истовремених напада на шест популарних локација широм Париза.

Међу метама били су концертна сала „Батаклан“ и ресторани око фудбалског стадиона у Паризу, где је играна пријатељска утакмица између домаћина и репрезентације Немачке.
Блиц