Исповијест Хрватице која је раскринкала Туђмана

111

ЗАГРЕБ │ Хрватска банкарска службеница Анкица Лепеј је 1998. године доказала да је бивши хрватски предсједник Фрањо Туђман имао скривене рачуне.

Она је 17. година након Туђманове смрти изјавила да су због тога она и муж остали без посла, породица годинама малтретирана и да сада живи у социјалном стану.

Према писању хрватског портала „Индеx.хр“, Лепеј, која се сматра првим узбуњивачем у Хрватској, открила је скривене рачуне Туђмана када је након његове изјаве да једва живи од женине пензије, провјерила преко матичног броја банковно стање Туђманових у загребачкој банци и открила велики новац.

Према њеним ријечима, када је те информације доставила „Јутарњем листу“, кренула је „хајка“ и понуђена је новчана награда да се открије кртица из банке, након чега је она признала шта је урадила и добила отказ.

Како каже, опет би све исто урадила, а њено откриће је „до темеља“ уздрмало Туђманов режим.

Ћутљиве јавности се ни једна власт не боји. Људи као да не разумију да имају право да се буне када ствари око њих нису добре. Нимало не цијене своју индивидуалну слободу, а без ње нема ни слободнога друштва„, рекла је Лепеј.

О покојном хрватском предсједнику, нема ни једну лијепу ријеч. „Немам ни једну добру ријеч за њега као ни прије 20 година„, казала је Лепеј.

Танјуг