Иван Пернар кандидат за градоначелника Загреба?

ЗАГРЕБ │ Предсједник Живог зида и заступник у Хрватском сабору Иван Вилибор Синчић изјавио је данас да рачуна на Ивана Пернара на предстојећим локалним изборима у Загребу, одбивши прецизирати хоће ли Пернар бити и њихов кандидат за загребачког градоначелника.

– Рачунам на Пернара у Загребу. Он је био већ био изабран у квартовско вијеће, не бих хтио више коментарисати – рекао је Синчић, те додао да ће Живи зид ући у утрку у Загребу на свим нивоима.

Према његовим ријечима, Пернар има свој стил, понекад зна претјерати, али има и пуно тога за рећи и талентован је политичар.

Синчић је поново стао у одбрану свог страначког колеге, али и осталих заступника Живог зида, рекавши да су их грађани изабрали да „говоре истину“.

Њихово недавно избацивање из саборнице објаснио је несналажењем потпредсједника Сабора Жељка Рајнера, којем је, каже, сметала расправа која се дотицала бившег шефа ХДЗ-а Томислава Карамарка.

– Не урушавамо дигнитет Сабора, већ управо супротно, дижемо ниво дискурса у Сабору и постављамо питања која се дуго нису отварала – казао је Синчић у емисији Хрватског радија чији је већи дио био посвећен Пернаровом понашању и његовом фотографисању са средњошколцима и покушају увођења у Сабор.

Пернар, тврди Синчић, у школе „долази искључиво на позив“, а и фотографише се с малољетницима „само на позив“.

– Увјеравам вас да Пернар нема лоше намјере – казао је, додавши да и предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и премијер Андреј Пленковић посјећују школе када их се позове.

Упитан је ли његова странка донијела популизам на хрватску политичку сцену, Синчић је одговорио да се они не бави „популизмом“, већ „популарним проблемима“ који се тичу великог броја грађана, блокада и дужничког ропства.

То, сматра Синчић, није подилажење народу, на начин на који то „раде Мостовци“ који, оцијенио је, „подилазе грађанима да би их касније преварили“.

Као примјер навео је и гаранције које су Мостовци истицали као услов за улазак у сарадњу с ХДЗ-ом.

– Мост маже очи, приказујући реформама нешто што то није – рекао је Синчић, додавши како „за Живи зид политика није игра у коцкарници, што већи број грађана препознаје“.

Упитан сматра ли се шефом опозиције, одговорио је да би то, с обзиром на број саборских заступника, требао бити СДП-ов Давор Бернардић.

– Али, СДП није толико гласан тако да неки сматрају да унутар Живог зида треба тражити шефа опозиције – додао је Синчић.

Аваз