Иванцов: Крајње вријеме за затварање ОХР-а

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов рекао је у интервују за Срну да је крајње вријеме да се почне озбиљно разматрати затварање Канцеларије високог представника у БиХ.

– То није само став Републике Српске, него то подржавају и Хрвати у БиХ. То питање добија све већу подршку унутар друштва у БиХ. Вјерујемо да би тај процес требало да добије подстицај, с обзиром на то да је БиХ суверена и независна. Страни протекторат је нешто што би требало да постане прошлост – истакао је Иванцов.

Он је нагласио да је у БиХ, у политичком смислу, тренутно све у вези са формирањем нових власти након општих избора, одржаних 7. октобра.

– Задовољни смо чињеницом да су институције на свим нивоима у Републици Српској формиране или у процесу формирања који тече без проблема. Народна скупштина Републике Српске је конституисана, Жељка Цвијановић је преузела дужност новог предсједника Српске, а именован је и мандатар – рекао је амбасадор Иванцов.

Он је напоменуо да је у току процес формирања нове Владе Републике Српске, као и консултације за Вијеће народа Републике Српске и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

– Свјесни смо да су институције у Републици Српској функционалне. Жељели бисмо да истакнемо висок ниво међупартијске сарадње у Републици Српској и формирање јаке, широке владајуће коалиције. Рачунамо да ће опозиционе партије конструктивно учествовати у процесу доношења одлука виталних по интересе Републике Српске – рекао је руски амбасадор.

Према његовим ријечима, Русија позитивно гледа на почетак процеса формирања власти на нивоу БиХ.

– Желимо сваку срећу Предсједништву БиХ у конструктивном раду у интересу свих грађана. Увјерени смо да ће се њихов рад заснивати на приципима Дејтонског споразума. Основу за сарадњу представља дијалог, компромис и консензус, те желимо да видимо максималну инклузију у процесу формирања власти на заједничком нивоу и избјегавање блокаде – рекао је Иванцов.

Он је изразио очекивање да институције на нивоу Федерације БиХ буду брзо формиране, уз узајамно разумијевање ставова и избјегавање реторике нових подјела.

– Жељели бисмо да политичке странке постигну договор који би поштовао интересе народа у БиХ. Спремни смо на сарадњу са свим политичким снагама и етничким заједницама у БиХ на прагматичној, за све прхватљивој основи, као што је то случај био и до сада – поручио је Иванцов.

ВОЂЕНА АГРЕСИВНА КАМПАЊА ПРОТИВ ЦИК-а

Он је изразио жаљење због агресивне кампање која је вођена против Централне изборне комисије БиХ за вријеме припреме, у току и након општих избора, те у току процеса формирања власти.

– Изражавамо жаљење што је одређен број медија, од којих су чак неки финансирани из иностранства, али и поједини политички актери покушали да поентирају дискредитујући ЦИК. Покушај је био да се дискредитује и поткопа повјерење грађана у ЦИК. То је опасно и контрапродуктивно – упозорио је Иванцов.

Руски амбасадор је подсјетио да је ЦИК једна од институција која је поменута у Дејтонском мировном споразуму.

– Такође, било је и разних изјава у вези са кршењем правила током изборне кампање, иако, нисмо видјели да су изнесени конкретни докази. ЦИК је испитао све жалбе политичких субјеката и донио одлуке. Судови су испитали накнадне жалбе и донијели одлуке. Не видимо неке неријешене проблеме у вези са изборним резултатима, нити разлог да буду предмет даљих разговора – рекао је Иванцов.

Он је позвао све странке и учеснике избора да се уздрже од вршења притисака на ЦИК, те да ова институција заврши свој посао у финализовању резултата избора.

– У потпуности подржавамо њихову независност. Вјерујемо да раде добар посао – додао је Иванцов.

Кад је ријеч о реформи изборног законодавства, Иванцов сматра да би то требало да се догоди тек након потпуног успостављања институција на основу постојећих препорука међународних и локалних институција и у складу са законом.

– То би требало да се обави у конструктивној атмосфери, да се избјегне непотребна критика и процес би требало заснивати на сарадњи и дијалогу – рекао је руски амбасадор.

Избори и формирање институција ће, како је навео, бити у фокусу редовне сједнице политичких директора Савјета за спровођење мира на састанку у децембру, а од које очекује концизан коминике окренут ка будућности БиХ.

У БиХ ПОСТОЈИ ПОДРШКА ЕУ ИНТЕГРАЦИЈАМА, АЛИ НЕ И НАТО

Говорећи о европским и евроатлантским интеграцијама БиХ, Иванцов је навео да постоји широка подршка за интеграције БиХ у ЕУ али да, истовремено, питање чланства у НАТО-у „ствара пукотине у БиХ“.

– БиХ је суверена и независна и на њеним грађанима је да донесу одлуке које се тичу њене спољне политике. То се, такође, односи на чланство у различитим међународним и регионалним организацијама – истакао је амбасадор Иванцов.

Он је навео да дио процеса европских интерација БиХ не искључује сарадњу са другим међународним факторима, што укључује и Руску Федерацију и тај приступ поздрављамо.

– Кад је ријеч о НАТО, нема консензуса у друштву у вези са чланством у Алијанси. То је потврђено Декларацијом Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности и изјавама члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорада Додика и лидера из Републике Српске – подсјетио је Иванцов.

Намјера да се БиХ увуче у НАТО, каже руски амбасадор, представља кршење дејтонских принципа равноправности народа и улоге ентитета у доношењу кључних одлука које се тичу спољне политике.

– Руска Федерација не подржава проширење НАТО у Европи и не видимо ниједан валидан војни или безбједносни разлог за то. Вјерујемо да тај процес ствара само нове подјеле у Европи, а не доприноси стабилности и безбједности у региону – истакао је Иванцов.

УСПЈЕШНА ПРИВРЕДНА САРАДЊА

Говорећи о привредној сарадњи Руске Федерације, Републике Српске и БиХ амбасадор Иванцов је оцијенио да се она успјешно развија.

– Видимо да је привредна сарадња систематична и да смо међу кључним међународним инвеститорима и спољнотрговинским партнерима БиХ. Та сарадња се заснива на прагматичним и узајамно корисним принципима. Руска предузећа овдје у БиХ су битни порески обвезници, али и значајни послодавци – рекао је Иванцов.

Он је као примјер навео чињеницу да су Зарубежњефт и Рафинерија Брод од 2007. године до данас уплатили 2,4 милијарде евра пореза у буџете ентитета и БиХ.

– То је значајна сума. У оквиру својих активности Рафинерија Брод запошљава од 2.000 до 2.500 радника. Говорим само о Рафинерији Брод, а ту имамо и Рафинерију уља Модрича, мрежу бензинских пумпи, Сбербанка, Гаспромњефт… Тако да смо веома битан фактор економског развоја БиХ – нагласио је Иванцов.

Он је напоменуо да се повећава и извоз воћа и поврћа, као и да су у току консултације како би се омогућио извоз млијечних производа и меса из БиХ у Руску Федерацију.

Иванцов је изразио задовољство што је и у области културне сарадње двије земље остварен битан напредак, истичући да ће тај процес бити охрабриван и убудуће заједно са властима Републике Српске и Федерације БиХ.

– Само у децембру у Сарајеву ће бити изведене двије руске балетске представе на леду. Имали смо прошле седмице изложбу „Сјећање на Ивана Сергејевича Тургењева“, која је уприличена поводом обиљежавања 200 година од рођења овог великог руског класика. Идуће седмице изложба ће бити одржана у Бањалуци – рекао је Иванцов у интервјуу за Срну, додавши да ће и у Бијељини бити отворена изложба о народима Руске Федерације.

Срна