Иванић: Банке пропадају, а нико не одговара!?

ivanic

САРАЈЕВО/БАЊА ЛУКА │ Члан Предсједништва БиХ и предсједник Партије демократског прогреса (ПДП) Младен Иванић сматра да је страшно што су за мање од годину дана пропале двије банке у Републици Српској, те да за то неко мора да одговара.

„То је врло ружна порука, која тражи питање одговорности, власти и Агенције за банкарство Републике Српске“, рекао је Иванић, комеаришући то што је Агенција за банкарство Српске данас увела привремену управу у Банку Српске.

Ако и овај случај, како је навео, прође као да се ништа није десило, „биће страшно“.

Данас ће многи поставити питање – што бисмо ми плаћали осигуране дефиците из другог дијела БиХ, јер већ постоје таква питања – упозорио је Иванић у изјави новинарима у Бањалуци и нагласио да је огромна одговорност на Влади Републике Српске да саопшти зашто се ово десило с банком коју су купили у таквој ситуацији.

Треба испитати одговорност менаџмента Банке Српске и Агенције за банкарство, јер, ако до тога не дође, биће, увјерава, још пропадања банака, јер се шаље порука да се може „уништити банка, а да ником ништа не буде“.

Агенција за банкарство Републике Српске увела је привремену управу у „Банку Српске“, суспендовала сва права Надзорног одбора, те за привременог управника именовала Петра Мићића.

У Банку Српске ушао је интервентни тим Агенције и она неће радити наредних неколико дана.

Разлози за именовање привременог управника су што пословање Банке није у складу са Законом о банкама Републике Српске и другим законским и подзаконским прописима. Привремени управник је обавезан да у року од 60 дана писмено предложи Агенцији мјере из члана 113. Закона о банкама Републике Српске – саопштено је из Агенције за банкарство.

Након ликвидације “Бобар банке” ово је друга банка у Републици Српској у којој су евидентирани проблеми у пословању.
БНТВ