Иванић: Дејтон је потпуно сигуран

IMG_6916

ТРЕБИЊЕ │ Српски члан Предсједништва БиХ, Младен Иванић рекао је да не вјерује у распакивање “Дејтона” и да је увјерен да Америка и Велика Британија неће угрозити Републику Српску у вези са тим питањем.
“Не вјерујем да ће Америка и Велика Британија било шта урадити на том плану. Друго мислим да без сагласности било ког српског човјека тако нешто није могуће. Ја немам намјеру да то радим, имам намјеру да Република Српска на крају мог мандата буде стабилнија и јача него што је била на почетку”, казао је Иванић у Требињу.
Према његовом мишљењу “Дејтон” је више наго сигуран у облику у коме јесте, јер на међународној сцени не постоји сагласност око тога, тим прије што се кључне земље не слажу са идејом да се ту нешто дира.
Додао је да је свјестан да ће увијек бити мање озбиљних покушаја да се ауторитет Републике Српске смањи. Али све док су грађани Републике Српске и сви политичари јединствени у томе да нема промјене Иванић тврди да их неће ни бити.
“Биће различитих захтјева и коментара аналитичара или стручњака за Балкан који ће ту нешто говорити, али озбиљних иницијатива за промјену Устава нема, тим прије што је и садржај Нове европске иницијативе стављање Устава по страни. Људи знају да у БиХ постоје три концепције, једна је централизована БиХ, ако је могуће из Сарајева, друга српска независна Република Српска, ако је могуће и трећа је трећи ентитет, ако је могуће. И ако имате три различите концепције ко може обезбједити нови Устав, нико. Дакле „Дејтон“ је потпуно сигуран”, закључује Иванић.
Независне