Иванић: ОХР давно требало укинути

090501

САРАЈЕВО  │ Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да је институцију високог представника у БиХ требало одавно укинути и да је прошло вријеме смјена, које поново најављује Валентин Инцко.

Коментаришући изјаву високог представника у БиХ да ће од међународне заједнице тражити смјену предсједника Републике Српске, Иванић је истакао да са Милорадом Додиком не дијели политичка увјерења, али да смјене никад не би користио за обрачун.

„Сматрам да је то давно прошло вријеме и да се ни прије 10 година политичари нису смјели смјењивати. То је остатак диктата међународних институција које су некад себи давале већи значај него што имају. Није реално очекивати од ОХР-а да то уради јер у вези са смјенама не постоји сагласност у међународним институцијама“, рекао је Иванић за „Спутњик“.

Он је оцијенио да, укидањем институције високог представника, неке од земаља више не би имале директан механизам утицаја на БиХ, додајући да се један број њих не жели тога одрећи.

Говорећи о тензијама на релацији Сарајево-Бањалука, Иванић је истакао да су то „теме Милорада Додика и Бакира Изетбеговића“.

Иванић је најавио да ће са Додиком сарађивати као што је сарађивао и у ранијим годинама кад год буде сматрао да је то у интересу српског народа у цјелини.

Он је истакао да подржава идеју о одржавању заједничке сједнице влада Републике Српске и Федерације БиХ о Сребреници.

„Врло је паметна Додикова иницијатива, којом се разбијају уобичајени табуи да се у Српској не уважавају туђе жртве. Заједничком сједницом влада Српске и Федерације БиХ била би унесена новина коју бошњачки политичари никад нису смјели да ураде“, каже Иванић.

Агенције