Иванић: Политизација случаја „Радончић“ значила би крах правосуђа

ivanic-660x330

 

Иза хапшења Фахрудина Радончића вјероватно не стоје нити међународна заједница нити СДА, тврди Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ.

Рекао је да, као неко ко је прошао сличну ствар, саосјећа са Радончићем, као и да би политизација случаја значила крах тренутне правосудне гарнитуре у држави.

Рекао је да је улазак СББ-а у власт, као странке секуларизма, значио стабилизацију, не само бошњачке сцене, већ и цијеле БиХ.

„Ја бих волио да та коалиција остане. Убијеђен сам да ће и остати“, рекао је Иванић.

НН: Да ли је хапшење господина Радончића почетак правне државе или средство обрачуна против њега?

ИВАНИЋ: Врло тешко је у овом тренутку рећи шта је. Мислим да је овај случај изузетно важан зато што опређељује дугорочну позицију правосуђа БиХ. Мислим да је овај случај различит у односу на раније године, када је постојао велики међународни притисак на правосуђе. У ранијим случајевима међународни фактор сноси велику одговорност. У задњим годинама улога странаца је много мања. У конкретном случају Радончића, нема ту никаквог утицаја странаца, и то је конкретна разлика. И зато ће се овђе одлучивати какав је ауторитет правосудних институција – или ће вратити ауторитет или ће се показати да је у питању политизација.

НН: Да, али ништа у животу не почиње данас. Све од данас има неку предисторију и тешко је занемарити оно што се с правосуђем дешавало раније. А ја не видим ништа да могу рећи да је ово неки нови почетак.

ИВАНИЋ: Потпуно се слажем и зато и кажем да је ово сад нека преломница. Или ће се потпуно потврдити и отворити простор да правосуђе буде самостално или ће ово значити потпуни крах гарнитуре која је тренутно у правосудним институцијама. Евентуални пад случаја дао би за право свима који тврде да је у питању политизација. Виђећемо, неће то дуго трајати. Знаће се то брзо.

НН: С обзиром на то да сте дуго у политици, да ли Ви с позиције на којој сте видите макар контуре стварања правих институција или и даље видите оно одраније да су неки међународни и домаћи центри управљали процесима?

ИВАНИЋ: Ова година ће у том смислу бити преломна. Она је, иначе, преломна за много ствари, па и за ово – да ли ће бити важни појединци или институције, међународни или домаћи фактор па и то да ли ћемо се и даље бавити прошлошћу или ћемо се окренути будућности. У овој години ће се успоставити одређени правац. Волио бих да учинимо да институције буду важније од било ког појединца и за то ћу се ја залагати колико год будем могао. Има много елемената за оптимизам исто као што има и много „замки“.

НН: Чини ми се да ће много тога бити јасно кроз будући однос СДА – СББ.

ИВАНИЋ: У људском смислу заиста саосјећам са Радончићем, јер знам како је бити предмет истрага. Kао политичар не могу и не смијем да идем даље од тога. Kоалиција СДА – СББ је значајна, не само за Бошњаке него и за будуће вријеме у ком правцу БиХ иде. СББ је партија која је наглашавала свој секуларизам и жељу да се БиХ гради на разумијевању, са европском перспективом. Зато мислим да је улазак СББ-а био позитиван за БиХ. Са друге стране, олакшао је политичко ђеловање СДА у оквиру бошњачког народа, јер су то тренутно двије најдоминантније странке из тог бирачког тијела, и ја бих волио да та коалиција остане. Убијеђен сам да ће и остати.

НН: Иако се и данас појављују спекулације да би Kомшић могао ући…

ИВАНИЋ: Ја заиста не знам, могуће је, али не очекујем. Не видим ниједан рационалан разлог, осим, ако се заиста не покаже да је у конкретном случају привођења Радончића било и превеликог политичког утицаја људи из СДА, у шта ја сумњам. Ја заиста у то не вјерујем.

НН: Добро, можда неко унутар СДА…

ИВАНИЋ: Ја ипак мислим да не, да тога није било. Наравно, нисам судија, не знам. Али ја ипак не очекујем, барем за наредних пола године, никакве турбуленције у том смислу.

НН: А шта је са Савезом за промјене? СзП је у власти са СДА на нивоу БиХ. Kако се то може одразити у контексту РС?

ИВАНИЋ: Не мислим да се може посебно одразити. Ми смо на власти већ годину дана и ја не видим ништа што би било на штету РС. Ово нас све скупа можда може увести у фазу летаргије, да се ништа не ради, да се не доноси ниједна одлука због потенцијалне нестабилности у оквиру партија које чине СМ из ФБиХ. Али да може бити неког удара на РС, не може. СзП је ставио по страни причу о уставним промјенама, нико то више ни не тражи и то јако релаксира позицију РС, јер нема непосредног удара на њу. Зато не разумијем неку врсту хистерије која долази у том правцу према нама.

НН: СзП држи неке врло важне полуге власти, па и у смислу полиције и правосуђа око неких политичких случајева или правних процеса…

ИВАНИЋ: Не, не мислим да ико ту може ишта направити. Проблем неко може имати само у оквиру своје породице. Нико не може направити никакве проблеме било коме, осим ако их не направе његови најближи сарадници. То је моја јасна порука и Бањалуци и сваком другом – нема шансе да ту ико ишта направи ако политичка породица остане јединствена.

НН: Да се фокусирамо мало на референдум. Сад, у ствари, говоримо не о једном већ о два референдума. Kако се Вама то чини?

ИВАНИЋ: Имамо причу, најаву да би референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, који је заказан, могао бити замијењен референдумом о Дану Републике. Ако се иде на други, онда мислим да Додик треба јасно да каже да одустаје од првог. Или да обави тај први који је обећао, па да онда разговарамо о другом, о Дану Републике. Не би било коректно да други референдум стави заједно или прије онога који је обећао. Ја немам ништа против референдума за 9. јануар, али мислим да питање треба да буде да се грађани изјасне да ли су за то да се 9. јануар слави као Дан Републике.

НН: А не да ли су против одлуке Уставног суда БиХ?

ИВАНИЋ: Тако је. Мислим да такав став постиже циљ, показаће вољу народа, даћемо могућност свим грађанима да се изјасне, виђећемо какав је проценат и на такав начин добити чврсту аргументацију. Ако одговор буде какав вјерујемо да хоће, мислим да је потпуно логично да само промијенимо Закон о празницима и донесемо закон о светковинама истог садржаја базирајући се на резултатима референдума и мислим да ће тада тешко ко икад у будућности моћи то да оспори.

НН: Kако бисте Ви нашим бошњачким и хрватским суграђанима у РС једноставним ријечима објаснили да 9. јануар није уперен против њих?

ИВАНИЋ: Мислим да већина њих с тим није никад имала проблем. Проблем имају неки политичари из ФБиХ који то користе да би се приказали великим „браниоцима“ свог народа.

НН: Изетбеговић?

ИВАНИЋ: Од Изетбеговића, па надаље. Оно што сам ја видио, људи апсолутно нису имали никакав проблем с тим датумом. Начин на који је он био прослављан протеклих година није никога вријеђао. Мислим да ово што се десило представља линију која се није могла прећи и мислим да је била врло погрешна. Истина, иницијатива је донесена прије него што смо ми дошли у власт. Вјерујем да се већ код одлуке о грбу и химни могло реаговати. Зашто СНСД није реаговао, не знам. Што се мене тиче, оваква реакција требало је да буде већ тада.

НН: Kако видите оружану пљачку полиције и све што је услиједило послије тога, од реакције власти, опозиције и све што је дошло након тога?

ИВАНИЋ: Да није било поштених људи у полицији, не би било ријешеног случаја. Али то не значи да случају треба приступити на тако игнорантски начин како то власт покушава. Замислите да је у било којој другој земљи пет-шест припадника најелитније јединице полиције учествовало у оружаној пљачки у којој се пуцало и гђе је био рањен човјек? Гарантујем да би нека од политичких личности зарад морала морала отићи с позиције. Или макар да се не потцјењује значај догађаја и да од тога не праве циркус смјењујући човјека (Михајлицу) зато што је говорио оно што сваки опозиционар треба да говори. Мислим да је потпуно политичко сљепило да једина смјена треба да буде Михајлица. А ако мјесто на челу Одбора за безбједност припада опозицији, ваљда је ред да ми из опозиције о томе одлучујемо, на исти начин као што смо ми пустили њима да имају човјека на челу одбора који контролише тајну службу.
Неприхватање апликације за ЕУ значило би повратак у прошлост

НН: Шта ће бити с нашом кандидатуром за ЕУ? Kолико видим, у ЕУ постоје двије супротстављене струје, је ли баш сад вријеме за њу или није?

ИВАНИЋ: Има један број земаља које нису за то. Неки мисле да ми још нисмо спремни, други због унутрашњополитичких разлога – мигрантска криза, сама идеја ЕУ је у кризи итд. Али ја мислим да ми апликацију морамо поднијети и ми ћемо то учинити. Волио бих виђети неког да каже да је не треба разматрати. Сумњам да ће се то десити, јер би то значило такво дизање руку од БиХ да би посљедице биле врло проблематичне. То би значило да дио Европе показује да не жели да нас види тамо. Ако је тако, онда је боље да то знамо данас него за пет година. Вјерујем да ће побиједити струја која вјерује да заслужујемо шансу и да са отвореном европском перспективом имамо шансу да превазиђемо разлике. Све друго значило би да се враћамо у прошлост и да се бавимо стварима од којих нико нема никакве користи.

Независне новине