Иванов одбио да именује Заева за новог мандатара

СКОПЉЕ │ Македонски предсједник Ђорђе Иванов одбио је у сриједу захтјев лидера опозиције Зорана Заева да му уручи мандат за формирање нове владе, тражећи да предсједник СДСМ-а претходно достави потписе 61 посланика у Собрању.

Састанак Иванова и Заева трајао је нешто више од два часа, јављају македонски медији

Предсједник Македоније и лидер опозиције састали су се у склопу консултација које су услиједиле пошто су преговори ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског и Демократске уније за интеграције пропали.

У македонском уставу није прецизирано које потезе мора повући Иванов након што најснажнија политичка странка није успјела да сакупи довољну подршку за састав нове владе.

Опозиција очекује да ће мандат добити Заев, али је тај оптимизам донекле спласнуо послије састанка са Ивановим, који је јасно истакао да ће такав потез повући тек уколико му опозиција донесе потписе 61 од укупно 120 посланика у Собрању.

ВМРО-ДПМНЕ је, послије неуспјелих преговора, затражио расписивање нових избора, али се албанске странке одлучно противе новом гласању.

Заев је, међутим, рекао да су нови избори „добро рјешење“ за СДСМ, али да је такав развој ситуације мало вјероватан због противљења других странака.

СДСМ је на децембарским изборима освојио 49 мандата, па му је за формирање владе неопходна подршка Ахметијеве странке, као и још једне од двије албанске политичке групације.

Иванов се раније у сриједу састао и са лидером Демократске уније за интеграције, Алијем Ахметијем, који је послије сусрета рекао да су „све опције за састав нове владе отворене“.

РТС