Из Москве данас послате двије јасне поруке

МОСКВА │ Док руски медији извјештавају о састанку Додика и Лаврова, аналитичари оцјењују да су из Москве данас послате двије јасне поруке. Прва – да је Русија против прегласавања у БиХ које је и довело до рата, а друга – да Република Српска може бити сигурна да има Русију уз себе.

Сусрет с Лавровом, једнако је значајан као и Додиков састанак с Путином уочи референдума, оцјењују аналитичари. То показује да је подршка Русије стална и досљедна.

Сматрају да то није само подршка српском народу, већ подршка принципу за који се РС залаже, очувању Дејтона.

– И Српска и Русија наступају као браниоци Дејтона. Русија је против прегласавања, то је оно што је довело до рата, каже политички аналитичар из Београда, Алексансар Павић.

Састанак предсједника једног ентиета и министра спољних послова једне од двије најмоћније силе свијета прворазредни је догађај, каже аналитичар Драгомир Анђелковић.

Сматра да је таква подршка од огромног значаја, сада када је Српска изложена једној врсти тихе агресије: „Ово што се ради са ревизијиом није само усмјерено против српског народа већ подрива уставни поредак БиХ. Све оно због чега је рат и почео сада се понавља. То је све онемогућила акција Бањалуке и Београда, али сада добија и нову димензију овим састанком. Српска може бити сигурна да има Русију иза себе.“

Регион потресају кризе, а подршка Русије сигурно јесте нешто што може да улије дозу сигурности, оцјена је аналитичара.

РТРС