Избјеглице на Ђевђелији зашивају уста иглом и концем, траже отварање границе

696733_migranti-makedonija-usta-usivanje-03reutersfoto-reuters_f

ЂЕВЂЕЛИЈА │ Због одлуке македонских власти да не пропушта економске мигранте више њих из Ирана, Kурдистана и Пакистана је зашило себи уста иглом и концем чиме желе да поруче да не одустају од својих намера да отпутују у неку од земаља ЕУ, јавила је македонска ТВ Телма.

Најпре Словенија, потом Македонија, а онда и Србија и Хрватска су прошле седмице одлучиле да не пропуштају економске мигранте дајући пренодст онима са ратом захваћених подручја.

Мигранти из Марока, Ирана и Пакистана, преноси Ројтерс, блокирали су железнички саобраћај на граници Грчке и Македоније и захтевају пролаз ка Западној Европи.

Један од Иранаца, који је започео штрајк глађу на граници и зашио је своја уста најлоном рекао је Ројтерсу да не може назад.

На питање где жели да иде, тај 34-годишњак по имену Хамид је рекао:

„У било коју слободну земљу света. Ја не могу назад. Обесиће ме“.

Више избегличких породица, претежно са децом и женама се вратило у Атину, али пристижу нове, јавља та ТВ.

Kако су објавили македонски медији, током јучерашњег дана је у Македонију ушло укупно 5.797 миграната што је рекорд током протеклих месеци, када је преко 5000 емиграната дневно улазило у Македонију из Грчке.

У периоду од 19. јуна до ноћас у поноћ издато је 276.306 потврда од чега 57.822 за децу у пратњи родитља, као и још 14.758 за децу која путују без родитељске пратње.

У Оделењу за азил јуче је поднето пет нових захтева држављана Авганистана, тако да од 19. јуна има укупно 75 захтева.

Голи до паса скандирају:
„Нисмо терористи“ и „Желимо слободу“

Део економских миграната, пак, блокираних на грчко-македонској граници скинуло се до паса у знак протеста због одбијања македонских власти да их приме у земљу. На ничијој земљи између Македоније и Грчке блокирано је око 1.300 лица. Део миграната одбија и хуманитарну помоћ која им се нуди – храну, ћебад и воду. Они повремено скандирају „Нисмо терористи“ и „Желимо слободу“.
Блиц