Изетбеговић спрема нови удар на Републику Српску?

САРАЈЕВО/БАЊАЛУКА │ Лидер СДА Бакир Изетбеговић намјерава да поднесе нову апелацију Уставном суду БиХ у вези са обиљежавањем Дана Републике, али и да оспори назив Република Српска, сазнаје Еуроблиц.

Извори листа тврде да ће Изетбеговић покушати да оспори Закон о Дану Републике који је усвојен крајем октобра прошле године, а којим је прописано да се 9. јануар обиљежава и празнује као секуларни празник, као и да Влада Српске уређује начин обиљежавања и празновања Дана Републике.

Шеф Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске Мујо Хаџиомеровић каже да ће се свим правним средствима борити против тог закона јер је ријеч „о великој злоупотреби права“, али није могао прецизирати у којем року ће бити поднесена нова апелација.

Извори листа тврде да би Изетбеговић, који је и бошњачки члан Предсједништва БиХ, пред Уставним судом могао оспорити и назив Република Српска, а Еуроблиц незванично сазнаје да је у Изетбеговићевом оптицају име „Република Срба, Бошњака и Хрвата“.

У СНСД-у кажу да су упознати да Изетбеговић припрема „нови удар на Републику Српску“ и поручују представницима Српске на нивоу БиХ да морају бити жустрији према бошњачком лидеру.

Потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић каже да је велика одговорност на Савезу за промјене који има много начина да се одупре Изетбеговићу, а један је да га услове доношењем неких закона и одлука на нивоу БиХ.

– Међутим, политички представници Републике Српске у власти у Сарајеву понекад бјеже од истине и затварају очи над неким стварима које се дешавају – рекао је Вишковић.

Шеф Клуба ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Мирослав Брчкало каже да ће Изетбеговић, уколико поднесе апелацију и о Закону о Дану Републике Српске, сносити највећу одговорност за катастрофалну политичку ситуацију у БиХ.

Он тврди да СЗП ради одговорно према Републици Српској и да није учинио ниједан погрешан потез по Српску у заједничким институцијама.

СРНА