Изетбеговић: Све док постоји суд може се покренути захтјев за ревизију

САРАЈЕВО │ Члан Предсједништва БиХ, Бакир Изетбеговић за Хаjат ТВ говорио је о подношењу захтјева за ревизију. Чудна и брза реакција Међународног суда га је, каже, изненадила.

Додаје и да је знао да ће након подношења захтјева услиједити криза, али од истине не може одустати. Судови раде споро и темељито, а одговор на захтјев за ревизију пресуде у случају БиХ против Србије стигао је врло брзо. Зато је брзином одговора који је стигао из Међународног суда негативно изненађен. Нема, каже, тог патриоте, Бошњака, који не би покушавао колико год може истрајати у борби за истину. Зато, каже, није све изгубљено, шанса и даље постоји. Све док постоји суд, наново се може покренути процес у односу на оно што се дешавало, додаје Изетбеговић.

„Неко ново трочлано Предсједништво у неком будућем сазиву може одлучити, зависи од пресуде Младићу нпр. Једна од тачака за коју смо се ми ухватили или позивали на њу као неки нови доказ, неки нови разлог суду да размисли, јесте то што је Младић оптужен да је направио геноцид диљем БИХ, а не само у Сребреници“ – појаснио је Бакир Изетбеговић, члан Предсједништва БиХ.

На изјаву Драгана Човића да се он није залагао за ревизију, јер се бојао да иста таква тужба једног дана не би била из Сарајева упућена према Хрватској, Изетбеговић каже како га чуди Човићева изјава, јер таквих интенција није било. Такве ствари не треба потцртавати, јер се наново отвара пандорина кутија онога што је Хрватска урадила у БиХ, додаје Изетбеговић.

Он у том контексту посматра и најављене тужбе против генерала Армије БиХ пред хрватским судовима и каже: „Ја мислим, чак и да је ово што су ове удруге хрватских бранитеља ових дана урадиле па желе процесуирати бх. генерале и бранитеље пред хрватским судовима, такођер на линији тог једног наивног приступа, који може само испровоцирати оно што не треба Хрватима у БиХ.“

Коментаришући обраћања Александра Вучића, у којима он потенцира рад на миру и стабилности, Изетбеговић каже да је од њега очекивао више. Није, каже, довољно само говорити, потребно је и нешто конкретно урадити. Ако ћемо говорити о миру и стабилности, онда треба Додика зауставити кад крене у немир и нестабилност, сматра Изетбеговић. Додаје да Вучић, ипак, у оваквој ситуацији дјелује на добар начин на смиривање тензија. А на питање хоће ли Вучићу понудити да размијене ципеле како би се боље разумјели, Изетбеговић одговара:

„Мало превелик број носи за мене, ја мислим, али знамо се дуго. Било је ту жеље и с моје и с његове стране да интензивније радимо на помирењу два народа. Многе ствари су се отеле и мени и њему“ – рекао је Изетбеговић.

За Хајат ТВ Изетбеговић је прокоментарисао и састанак премијера западног Балкана који се одржава данас у Сарајеву. Пред земљама региона су, каже, тешки изазови, али од самита очекује само добро, јер су дијалог и боље разумијевање управо оно што нам је потребно.

(Независне новине/Фокус.ба)