Измјене Закона о саобраћају: Алкохоличари и наркомани без возачких дозвола

mup-ks-saobracajna-1-696x456

 

БАЊАЛУКА │ Новим измјенама у Закону о безбједности саобраћаја у БиХ биће прецизније дефинисано како ће здравствене установе обавјештавати полицију у случају да је неко од пацијената неспособан за вожњу. Иначе, та одредба постојала је и у ранијем закону, али није се примјењивала јер није било јасно одређено ко тачно и у којим случајевима обавјештава надлежни орган о возачкој способности пацијента који се отпушта на кућно лијечење.

Стручњаци из области саобраћаја кажу да је новим законом, који би требало да буде усвојен до краја новембра, предвиђено да се здравствена установа обавеже да обавјештава полицију у случају да се пацијент који је привремено или трајно неспособан за вожњу отпушта на кућно лијечење.

Затим би надлежни МУП таквом пацијенту требало да одузме возачку дозволу све до тренутка док здравствена установа не обавијести МУП да је та особа излијечена, односно да је поново способна да управља возилом, што је услов за враћање возачке дозволе.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, каже да се то раније није спроводило зато што здравствене установе нису обавјештавале надлежни орган који води податке о возачким дозволама и онда се дешавало да возачи који имају гипс на нози или неке друге болести возе.

“Овај механизам до сада није био ефикасан, односно није се примјењивао, па смо новим законом предвиђели нови механизам који смо радили заједно са Министарством здравља и социјалне заштите РС да би тај закон у пракси заживио”, рекао је Радовић.

Раде Дујаковић, специјалиста интерне медицине у бањалучком Дому здравља, каже да обавјештавање МУП-а од стране здравствене установе о способности пацијента да управља возилом до сада није била пракса, али да нови закон који то конкретније предвиђа има логике, поготово кад су у питању психички болесници и о њиховом стању би требало обавјештавати надлежне органе.

“Психички болесници који су посебно агитирани могу бити прилично опасни за безбједност саобраћаја, затим алкохоличари и они који се лијече од наркоманије. Сваки суицидан човјек је такође опасан, као и депресивци који често улазе у другу саобраћајну траку”, рекао је Дујаковић, додајући да органске болести не представљају велики ризик.

Према мишљењу Миодрага Фемића, предсједника Асоцијације доктора медицине југоисточне Европе, сасвим је нормалан слијед догађаја да здравствена установа, уколико утврди да неко не испуњава услове да управља возилом, о томе обавијести најближи МУП.

“Тако би требало да буде, а да ли ће се то примјењивати – то је већ за дискусију”, додао је Фемић.

Иначе, друго читање Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ, биће 30. новембра на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Независне новине