Један човјек терорише читаво село код Невесиња

НЕВЕСИЊЕ │ Породице Матковић, Ковачевић и Спремо из невесињског села Сопиља тврде да им је живот већ девет година неподношљив због првог комшије Луке Чуљка, који их малтретира и пријети, а због чега је полиција интервенисала чак 442 пута.

Мјештани истичу да је Чуљак блокирао пут до њихових кућа, застрашује их и уништава им имовину, а тортуру трпи 30-ак људи из тог мјеста. Кажу да се три године обраћају члановима Одбора за представке, приједлоге и друштвени надзор Народне скупштине РС, који су их јуче и посјетили.

Пензионер Јанко Матковић каже да он и његова супруга годинама трпе Чуљкова понижења, а пријетио им је и да ће организовати њихово смакнуће.

– Рекао је да ће довести НДХ да нас среди, да нећемо живјети овдје и да ће све бити његово – каже Матковић, који је избјегао из Мостара, а већ 15-ак година живи у Сопиљу.

Проблеме има и Велимир Ковачевић, који пред судовима годинама води битку против Чуљка, али безуспјешно.

– Цијели случај је злочин против човјечности. Нико му ништа не може, јер је огрезли криминалац и дилер дроге. Брат му је у бјекству, а полиција га се боји – прича Ковачевић и пита се зашто их годинама нико не штити, додавши да је био принуђен да дође у Бањалуку и случај „представи припадницима МУП-а РС“.

Мјештанин Александар Миловић тврди да их Чуљак годинама психички малтретира, пљује, псује.

– Блокирао је пут, па три породице да би дошле до кућа иду преко њива. Дешава се да дивља возилом, трубећи сиреном по селу и нико не зна зашто то ради – каже Миловић.

Предсједник скупштинског Одбора за представке Слободан Протић, те омбудсман за људска права БиХ Љубинко Митровић и предсједник Скупштине општине Момчило Вукотић обишли су мјештане.

– Дошли смо у Невесиње, јер као народни посланици које су бирали грађани РС имамо обавезу да ријешимо проблеме мјештана овог села. Овдје је јасно да не функционишу институције – рекао је Протић.

Вукотић истиче да спор у вези са путем који води до ових породица траје годинама и да је ситуација постала неподношљива.

– Локална заједница је урадила све да се проблем ријеши мирним путем, међутим, ситуација је отишла предалеко – рекао је Вукотић и додао да узрок нису национални интереси, већ само проблеми између породица Чуљак и Ковачевић.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић каже да је локална власт немоћна у овом случају.

– Проблеми су почели преоравањем међа, а завршили су на суду – рекао је Авдаловић и додао да због самовоље једног човјека до породица у селу не може доћи ни санитет.

Полиција је против Чуљка поднијела седам извјештаја о кривичном дјелу, на основу чега је осуђен на 130 дана затвора, али му је казна преиначена у новчану, коју он не плаћа.

Брат хапшен због дроге

Криминалистичка полиција ЦЈБ Требиње ухапсила је средином прошле године четири кријумчара дроге, код којих је пронађено више од 32 килограма сканка, чија је вриједност процијењена на око 65.000 марака.

Медији су тада навели да је међу ухапшенима био и Ивица Чуљак (44) из Невесиња, брат Луке Чуљка.

Глас Српске