Један Сиријац у Србији остаје због Јелене

374374_1

БЕОГРАД l У посљедњих осам година 14 Сиријаца добило је азил у Србији, а само у посљедњих годину дана више од 300 хиљада њих прошло је кроз српске граничне прелазе. Један младић из Сирије, већ мјесецима чека азил, јер је одлучио да Србија буде његов дом.

Већина их одлази на запад. У Србији се задрже највише неколико дана. Сиријац Отман Мустафа одлучио је да остане.

„Свиђа ми се Србија зато што сад овде видим своју будућност. Јесам млад, али уморио сам се од трагања. Имам прелијепу девојку Јелену, зелим да оснујем породицу. Људи су једноставни, а може да се преживи с малом платом. И, обожавам сарме“, каже Отман.

Већ је нашао посао, помаже хуманитарним организацијама управо у послу око других избјеглица.

Да ли ће се овај млади Сиријац добити азил одлучиће полиција. Отман се нада да хоће пошто је више пута чуо представнике српских власти како су спремни да пруже гостопримство.

Док чека одлуку о азилу присјећа се пута који је превалио.Послије бекства из Сирије Отман је прошао кроз праву голготу, најпре су га у Либану ухапсили припадници Хезболаха, послије мукотрпног испитивања пустили су га, међутим, невоље су га снашле и у Албанији гдје су га напали друмски разбојници који су га опљачкали и претукли. И ту није био крај његовим мукама.

„Полицајци су нам стално говорили ви сте пси. То је понижавајуће. Људско сам биће, једино што тражим будућност, као што пас тражи кост“, говори Отман.

Пошто је враћен у Србију одлучио је да му је доста граница и селидбе. “Хоћу да останем у Србији!”, поручује Отман.
Н1