ЈП „Никола Тесла“ распродаје намјештај

nikolatesla6

БАЊАЛУKА │ Јавно предузеће „Никола Тесла“ Бањалука због немогућности да плаћа постојећи пословни простор распродаје канцеларијски намјештај.

На улазним вратима предузећа истакнуто је обавјештење да продају канцеларијски намјештај и да заинтересовани све потребне информације могу добити у њиховим канцеларијама које напуштају, на 4. спрату зграде у којој је смјештена и Инвестиционо-развојна банка РС.

Директорица „Николе Тесле“ Перса Kлимента рекла је за портал КАПИТАЛ.ба да су се одлучили на продају вишка канцеларијског намјештаја јер се пресељавају у мањи и јефтинији пословни простор.

Садашњи пословни простор нам је прескуп и превелик. Три постојеће канцеларије замијенићемо са само једном, али на другој локацији“, рекла је Kлимента.

У сједишту Николе Тесле у Бањалуци запослено је четворо, а у Билећи заједно са производњом ради 135 радника.

Kлимента која је недавно преузела директорску позицију није жељела откривати детаље о тренутном пословању „Николе Тесле“, додајући да се нада ће „успјети да покрену неке ствари и да већ има договорене одређене послове о чему ће моћи више рећи за 20 дана“.

Покрадени милиони – Вучетић на слободи

Јавно предузеће „Никола Теслу“ од почетка оснивања прате афере.
Влада РС је 2012. године Вучетића поставила за директора новооснованог државног предузећа „Никола Тесла“ које је требало да „запосли 2.000 радника“ у текстилној индустрији и „препородити Херцеговину“, али све је на крају остало на „празној причи“. Предузеће је направило милионске губитке, ИРБ је Вучетићу дао кредит од пет милиона KМ, а радници у Билећи су мјесецима штрајковали због неисплаћених плата. Влада се послије није оглашавала, а Вучетић је нестао без трага.

Народна скупштина РС је по хитном поступку, на приједлог Владе, у априлу 2013. године дала безусловне гаранције РС за кредитно задужење предузећа „Никола Тесла“ код банака за износ од 12 милиона KМ.

Влада је 25. марта прошле године смијенила Вучетића са директорске позиције у предузећу „Никола Тесла“. Никада нису објављени званични разлози за његову смјену, нити финансијски извјештаји „Николе Тесла“.

Бивши савјетник за инвестиције предсједника Републике Српске Драган Вучетић користио је сваку прилику да украде државни новац користећи јавно предузеће „Никола Тесла“ у којој је био директор, пројекат Електромобил и своју приватну фирму у Њемачкој „проф. Вучетић ГМБХ“, показује то допуна извјештаја о кривичном ђелу коју је МУП РС доставио Специјалном тужилаштву РС.

Интерпол тражи Драгана Вучетића

Припадници Управе криминалистичке полиције (УKП) МУП-а РС у сарадњи с њемачким Интерполом и даље воде истрагу против бившег вршиоца дужности директора јавног предузећа „Никола Тесла“ Драгана Вучетића који покушава да заметне трагове својих махинација.

Током истраге, сазнаје Пресс, утврђено је да је Вучетић у марту прошле године, када је смијењен с мјеста директора, практично угасио предузеће „Никола Тесла ГМБХ“ које је регистровао у Kелну и које му је служило за извлачење новца из РС.

Подсјећамо, кривична пријава против Вучетића због сумње да је злоупотријебио службени положај и извршио пословну превару којом је предузећу „Никола Тесла“ узроковао штету од 1.104.878 KМ поднесена је почетком јуна ове године.

Отказао закупнину

Према тврдњама извора нашег листа упућеног у истрагу, Драган Вучетић је предузеће „Никола Тесла ГМБХ“ регистровао у суду у Kелну, а као сједиште предузећа наведена је адреса у градићу Бедбург који броји око 25.000 становника.

„Мјесто његовог пребивалишта је у Бернхајму, а закупнина за простор у Бедбургу у којем је било пријављено Вучетићево предузеће отказана је прије 18 мјесеци, што значи да је Вучетић одавно почео да замеће трагове. Полиција Српске сарађује с Интерполом, а истрага ће се морати водити путем међународне правне помоћи, што је због своје процедуралне природе прилично споро“, рекао је саговорник Пресса.

Он подсјећа да се Драган Вучетић одрекао држављанства БиХ још 2010. године, дакле прије него што је дошао у БиХ и прије него што је именован за директора јавног предузећа „Никола Тесла“, за које је РС гарантовала кредит од 12 милиона KМ. Почетком јуна ове године, када је против Вучетића поднесена кривична пријава Специјалном тужилаштву РС, из МУП-а РС прецизирано је да Вучетића сумњиче да је злоупотребу службеног положаја и пословну превару извршио у периоду од 9. октобра 2012. до 24. марта 2014. године и омогућио стицање противправне имовинске користи фирми „Никола Тесла ГМБХ“ из Kелна од 500.175 KМ.

Одговорно лице у два предузећа

Из МУП-а Српске тада је појашњено да је Вучетић противправну имовинску корист стекао тако што је по пројекту „Електромобил“ извршио испоруку робе и услуга предузећу „Никола Тесла ГМБХ“ Kелн, а истовремено предузеће „Никола Тесла“ Бањалука оптеретио издајући мјенице у њено име и на њен терет као гаранцију да ће предузеће из Kелна, тј. из Бедбурга испунити преузете обавезе.

„Драган Вучетић био је одговорно лице у оба предузећа, а противно статуту и одлуци Владе РС као већинског власника „Николе Тесле“ д.о.о. Бањалука, основао је истоимено предузеће у Њемачкој“, објашњено је тада из МУП-а РС.

Из Министарства цивилних послова БиХ почетком априла ове године потврђено је медијима да се Драган Вучетић одрекао држављанства БиХ још 2010. године.

Бивше раднице „Николе Тесле“ у Билећи су недавно испред овог текстилног предузећа тражиле да им се исплате топли оброк и 20 мјесеци пореза и доприноса на плату, колико им у просјеку ово предузеће дугује, рачунајући и период прије промјене његовог назива.
КАПИТАЛ.ба