Јусић: Тужићу све који су кумовали мојој смјени

САРАЈЕВО │ Разријешени замјеник министра одбране БиХ Сеад Јусић изјавио је да би и данас поступио исто у вези са учешћем Почасне јединице Оружаних снага БиХ на прослави 9. јануара – Дана Републике Српске и да ће тужити све који су „кумовали“ његовој смјени.

„Оног момента када се Суд БиХ изјасни о кривичној пријави, а вјерујем да ћу из тога `изаћи прав` јер нисам прекршио закон, посавјетоваћу се са најбољим правницима у земљи и покренућу судске поступке против свих лица која су нанијела бол и трауму мени и мојој породици“, рекао је Јусић за „Независне новине“.

Он је истакао да се у овом случају не осјећа као одговоран јер је имао прилику да истовремено разговара са предсједавајућим Предсједништва БиХ Младеном Иванићем и чланом Предсједништва Драганом Човићем, уз присуство министра одбране БиХ Марине Пендеш.

„Исто бих поступио и не бих се двоумио у вези са учешћем Почасне јединице Оружаних снага БиХ на прослави 9. јануара – Дана Републике Српске. Знали смо да је било тешко стање које је лако могло да доведе до `цијепања` Оружаних снага БиХ и заустављања нашег евроатлантског пута“, додао је Јусић и навео да је свима било јасно да је 4. јануара ступио на снагу нови Закон о Дану Републике Српске.

У четвртак, 23. марта, Јусићу је изгласано неповјерење на сједници Представничког дома парламента БиХ јер је одобрио захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића за постројавање војника Оружаних снага БиХ на обиљежавању Дана Републике Српске.

Одлука о смјени Јусића постаће правоснажна уколико је потврди и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

РТРС