Калезић и Рисојевић добитници награде „Светозар Ћоровић“

БЕОГРАД │ Драгиша Калезић и Ранко Рисојевић добитници су награде „Светозар Ћоровић“ за 2017/2018. годину која се додјељује на „Ћоровићевим сусретима писаца“ у Билећи.

Жири је, на сједници одржаној у Београду, једногласно одлучио да ову награду равноправно додијели Драгиши Калезићу за књигу „Приповетке“ и Ранку Рисојевићу за роман „Бескућник“.

„Романом `Бескућник` Рисојевић је завршио врло значајну трилогију о Бањалуци, коју је започео познатим романом `Симана`, а наставио `Господском улицом` са елементима породичне хронике три генерација Малеша. Прича се зауставља на рушевинама хотела `Балкан`, који је био жижа и стјециште свих збивања“, наводи се у образложењу жирија.

Жири наводи да је ово трилогија о Бањалуци, али и горка визија историје у знаку умирања, рушења и илузија о слободи и положају умјетника који остаје бескућник послије свих ослобођења и усрећитељских пројеката.

„Горка, иронична и трагична прича о умјетнику у вртлозима историје и нестанку грађанске класе, прича која понекад подсјети на Томаса Мана“, наводи се у саопштењу.

Жири, којим је пресједавао Јован Делић са члановима Марком Недићем и Ранком Поповићем, размотрио је више од четрдесет прозних дјела објављених у периоду између два „Ћоровићева сусрета“.

Ћоровићеви сусрети писаца „Српска проза данас“ ове године ће бити одржани од 20. до 23. септембра у Билећи, а учествоваће прозни писци и књижевни критичари.

У оквиру сусрета, осим књижевне вечери, посјете писаца школама и вечери лауреата, биће одржан и округли сто о књижевном дјелу досадашњих добитника награде „Светозар Ћоровић“.

На овогодишњим сусретима тема округлог стола је књижевно дјело Добрила Ненадића, добитника награде 2005. године.

СРНА