Калинић: НАТО бомбардовање – злочиначки подухват који нема опроштаја

Савјетник предсједника Републике Српске Драган Калинић истакао је да је НАТО бомбардовање Републике Српске злочиначки подухват према српском народу који нема опроштаја и који никада не смије бити заборављен.
 „Током НАТО бомбардовања Републике Српске био сам министар здравља, дакле непосредни свједок једног, без икакве дилеме, злочиначког подухвата који се десио у контексту свих политичких и војно-безбједносних контроверзи на терену у томе времену. Нас је напала авијација и тешка артиљерија користећи бомбе и гранате са осиромашеним уранијумом што није дозвољено. Армада из 14 земаља чланица НАТО савеза истресла је више од 1.000 бомби и убила више од 150 цивила“, нагласио је Калинић.

Он је у изјави за Срну рекао да је на врху те злочиначке пирамиде стајао лично Бил Клинтон и најмање четири генерала НАТО савеза.

„Тај злочин, као и касније бомбардовање Србије никада не смијемо да заборавимо и за то нема опроштаја. У операцији која је, какве ли ироније, названа ‘Намјерна сила’ намјерно су користили недозвољене бомбе и гранате пуњене осиромашеним уранијумом. То је за посљедицу имало не само директна, већ и бројна индиректна оштећења здравља оних који су преживјели, као и вишегодишње загађење животне средине“, нагласио је Калинић.

Он је оцијенио да се и даље недовољно говори о генетским оштећењима која ће се протезати на бројне генерације наших сународника чему, свакако, морају да се посвете научни експерти.

Калинић је навео да је сасвим оправдано да Српска заједно са Републиком Србијом, која је још драстичније бомбардована, удружи стручне снаге у анализи свих још доступних доказа.

„Без задршке и било какве политичке калкулације потребно је да тужимо земље НАТО које су починиле овај злочин и то са Билом Клинтоном на челу и потчињеним генералима Алијансе. Можда Клинтон, који не изгледа здравствено бас најбоље, неће успјети да дочека ову тужбу, али сам сигуран да хоће генерали и њихови потчињени. Надам се да ће их стићи или рука правде овоземаљске или казна Божија“, нагласио је Калинић.