Каталонија прогласила независност, Мадрид покреће члан 155

БАРСЕЛОНА/МАДРИД │ Парламент Каталоније усвојио је данас декларацију о независности од Шпаније са 70 гласова „за“, 10 „против“ и два листића која су била празна.

Посланици су поздравили апалузом читање резултата гласања.

Они су потом отпјевали химну Каталоније.

Усвајање декларације бурно су поздравиле и хиљаде грађана окупљене на улицама испред парламента.

Рахој позвао Шпанце да остану мирни

Шпански премијер Маријано Рахој позвао је данас на мир у поруци на „Твитеру“ постављеној само неколико минута након што је каталонски регионални парламент прогласио независност од Шпаније.

„Позивам све Шпанце да остану мирни. Владавина права ће обновити легалност у Каталонији“, рекао је Рахој.

Шпански парламент увео директну управу у Каталонији

Горњи дом шпанског парламента одобрио је данас Влади премијера Маријана Рахоја да директно управља Каталонијом, неколико минута након што је тај регион прогласио независност.

Очекује се да ће Рахој сада сазвати сједницу Владе ради усвајања првих мјера у складу са новим овлаштењима.

Рахој је раније наговијесто да би то могло бити распуштање органа власти у Каталонији и преузимање директне контроле над регионалном полицијом.

Група АНС позива на „миран отпор“ Мадриду

Главна сецесионистичка група у Каталонији, Каталонска народна скупштина позвала је данас државне службенике да не поштују налоге Владе Шпаније након што је Мадрид увео директну управу у региону.

Након проглашења независности у горњем дому каталонског парламента, шпански парламент је овластио Владу Маријана Рахоја да преузме управу Каталонијом директно из Мадрида.

АНЦ је позвао службенике Каталоније да одговоре „мирним отпором“.

Туск: Мадрид остаје наш једини саговорник

Декларација о независности каталонског парламента не мијења ништа и ЕУ ће сарађивати само са централном владом у Мадриду, рекао је предсједник Европског савјета Доналд Туск.

„За ЕУ то не мијења ништа. Шпанија остаје наш једини саговорник„, написао је Туск на „Твитеру“.

Туск је апеловао да Шпанија поштује „силу аргумента, а не аргумент силе“.

Европска комисија без коментара

Европска комисија нема нови коментар о Каталонији након што је парламент тог региона прогласио независност од Шпаније, речено је Ројтерсу у Бриселу.

„Немамо да додамо ништа ономе што је речено на данашњој редовној конференцији за новинаре„, рекла је портпарол Комисије Мина Андрејева.

Она је на тој конференцији за новинаре указала на претходне коментаре предсједника Комисије Жан-Клода Јункера, који је изјавио да је дебата о независности Каталоније унутрашња ствар Шпаније.

Извор: РТРС/Агенције