Katar: Radnici iz BiH ne mogu doći kući

334430_1
DOHA | Tridesetak radnika, uglavnom iz BiH, koji su na privremenom radu u Kataru još uvijek su u teškoj situaciji i ne vide rješenje.
Poslodavac ih je prevario. Plate im nisu uplaćene, novca je nestalo, a prehranjuju se od pomoći građana BiH koji tamo žive.
Kako je rekao jedan od radnika, ništa nije promijenilo od prvog puta kada se saznalo za njihov problem.
„Sve stoji u mjestu. Kod njih to predugo traje jer su spori. Čekamo neko suđenje, ali daj Bože da ga dočekamo. Neki razmišljaju da se vrate kući i bez tih plata, ali nemamo novca za put“, rekao je radnik.
U Ambasadi BiH u Kataru rekli su im da je Ministarstvo inostranih poslova BiH urgiralo vladi Katara da ubrza proces na sudu, ali to još nije realizovano. Radnicima su, koji su podnijeli pojedinačnu tužbu, rekli da suđenje može potrajati i do pola godine.
„Nas je puno, a nemamo od čega živjeti. Pomažu nam naši ljudi koji žive u Kataru. Skupljaju humanitarnu pomoć koja nam puno znači jer nas prehranjuje“, rekao je radnik.
Inače, radnici su zaposleni u kompaniji Arab Face. Bili su angažovani na građevinskim poslovima od aprila i maja 2014. godine. Poslodavac im nije isplatio tri plate koje su zaradili, a kao razlog naveo je da nije naplatio svoja potraživanja te da ih zbog toga ne može isplatiti.
Ambasada BiH u Kataru aktivno radi na zbrinjavanju radnika iz BiH dok se ovaj slučaj ne riješi.
Agencija za rad i zapošljavanje BiH nedavno je ponovo upozorila državljane BiH da budu oprezni prilikom odlaska na rad u Katar.
„Skreće se pažnja svima koji nađu poslodavca ili dobiju ponudu za posao u ovoj državi trebaju obratiti pažnju na to da imaju validan ugovor o radu sa poslodavcem, da prije dolaska u ovu državu moraju dobiti radnu dozvolu i radnu vizu, te da se dobro informišu o potencijalnom poslodavcu“, upozoravaju iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.
Klix.ba