Казне за српске туристе у Црној Гори

765-574-d51a226766ae85545f20ee9cfb15ab93

Сви туристи из Србије, који желе да оду на љетовање у Црну Гору, биће у обавези да прибаве пријаву за боравак, иначе ће морати да плате казну од чак 300 евра. Исту ову обавезу имају и Црногорци који имају српско држављанство, па ће и они морати и због само једног преноћишта код родитеља или рођака боравак пријављивати локалном МУП.

Све ово су посљедице пооштрене примјене Закона о боравишној такси, којим је црногорско Министарство одрживог развоја и туризма одлучило да заведе ред и “напуни” буџет.

Ја сам рођена у Црној Гори и моји сви живе тамо. До сада ми нико није тражио потврду о пријави боравка. Сад путујем у госте у два града у Црној Гори и мораћу због само једног преноћишта да се пријављујем у оба да не бих платила казну. Још горе је што ћу морати да малтретирам и фамилију да иде у катастар за потврду о власништву свог стана која се плаћа осам евра и која им је потреба да би пријавили мој боравак“, испричала је М. К. из Београда.

Оливера Брајовић, пуномоћница црногорског министра турзима, која је радила на новом закону о боравишним таксама, каже да обавеза пријаве боравка постоји 50 година, али да је грађани нису поштовали.

„Сада је систем електронски повезан и боље се контролише ко улази у земљу и излази из ње. Осим што је боравишна такса поскупјела са 80 центи на евро по дану, све остало је исто. Туристи који бораве у Црној Гори макар и једну ноћ, морају да имају пријављен боравак у полицији или у локалној туристичкој организацији и да плате боравишну таксу. Плаћања боравишне таксе ослобођени су само они који су у гостима код родитеља, али и они морају бити пријављени„, истакла је Оливера.

Брајовићева је додала и да боравак у Црној Гори морају да пријаве и они који тамо имају имовину, али немају стални боравак.

Извор: србијаданас.цом