KФОР „ослободио“ небо над Србијом!

365599_1

БЕОГРАД │ Kфор је од данас укинуо ограничења која су важила за делове ваздушног простора Србије, а која су важила од 1999. године.

Ову вест је данас у Београд донео генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, који је на преш конференцији након разговора са српским перемијером рекао да од данас Kфор у потпуности релаксира зону безбедности, те укида ограничења која су била уведена 1999.године.

То је, додао је, конкретан израз односа НАТО И Србије.

Ограничења која су важила за делове српског ваздушног простора више не постоје, нагласио је Столтемберг додајући да то значи пуну интеграцију Србије у ваздужни простор Европе.

Према Столтенберггу одлука је донета на основу посвећености Србије нормализацији односа са Приштином.

Он је указао да је више година прошло од када је генерални секретар НАТО посетио Србију и додао да зна да постоје „снажна осећања“ у Србији у вези војне алијансе.

„Наша интервенција 1999. није била против спрског народа, већ се радило о заустављању неприхватљивих радњи Милошевићевог режима. Интервенција НАТО окончала је више године ратова на Балкану. Током интервенције смо предузели све да спрецицмо губитак невиних живота, и сваки изгубљени живот цивила био је трагедија за чим дубоко жалимо“, подвукао је Столтенберг.

Он је изјавио саучешће породицама на обе стране сукоба и свима који су изгубили вољене.

„Данас сам овде у вези новог почетка односа НАТО и Србије. Ово је за нас важније него икада јер смо суочени сам многим заједничким изазовима“, нагласио је Столтенберг истичући да је сарадња од обостране користи.

Он је подсетио да план партнерства нуди многе могућности сарадње и да је НАТО спреман да покрене нови фонд да помогне Србији да уништи 200 тона вишка муниције.

Столтенберг је поновивши да је сарадња корисна за обе стране, рекао да је научио колико су блиски односи грађана у Норвешкој и Србији и да осећа личну повезаност са Србијом.

Он је подсетио да је провео детињство у Београду, где је појео први сладолед на Kалемегдану и играо с вршњацима „ринге ринге раја“.

Kао генерални секретар НАТО, казао је да дубоко верује, у потенцијале односа војне алијансе и Србије поштујући политику неутралности, те да се радује развоју односа и политичкој и практичној сарадњи НАТО и Србије.

За Србију је казао да игра важну улогу у изградњи безбедности на Балкану и широм света, као и што пружа добродошлицу хиљадама избеглица, али и председавањем ОЕБС-у и слању војника у мисије УН и ЕУ.

Такође је истакао да је дијалог Београда и Приштине веома битан за све нас, те је охрабрио наставак.

Дијалог, према његовим речима, је једини пут за напредак, и поздравио је важне кораке који су постигнути у поспешивању сарадње Србије са суседима.
Агенције