Ким нишани пола свијета

374203_1
ПЈОНГЈАНГ │ Ким Џонг Ун очигледно не хаје за резолуцију УН којом јој се забрањује употреба пројектила далеког домета, с обзиром на то да је јуче одобрио лансирање нове ракете.

Пројектил је у Земљину орбиту носио сателит за посматрање назван „Квангмјонгсонг-4“, који је име добио по некадашњем лидеру Ким Џонг Илу, покојном оцу садашњег председника Ким Џонг Уна.

Државна телевизија Северне Кореје објавила је видео-снимак из лансирног центра, у којем насмејани Ким Џонг Ун и његови генерали прослављају успешно лансирање сателита, за којег званични Пјонгјанг наводи да обилази путању око Земље за невероватних 94 минута.

Северна Кореја има неколико врста далекосежних пројектила, а најнапреднији је „Унха-3“ који има домет од чак 10.000 километара и може да понесе нуклеарну бојеву главу тешку више од једне тоне.

„Унха-3“ важи за најсавременије оружје Северне Кореје, које омогућава да се на радару „великог вође“ нађу добар део САД, Канада, Русија, Кина, читава Европа и север Африке, наводе подаци бројних светских обавештајних служби.

Због тога ни не чуде жестоке осуде на рачун Кимове најновије „ракетне авантуре“, које су на адресу Пјонгјанга стигле чак и из традиционално толерантних Кремља и Пекинга, што показује да Владимир Путин и Си Ђинпинг имају све мање стрпљења.

Упркос свему, Ким Џонг Ун изгледа не планира да заузда своје мегаломанске аспирације, те увелико планира још једну пробу ракете далеког домета способне да носи бојеве главе са нуклеарним пуњењем, показују најновији извештаји јужнокорејских обавештајних агенција.

То би било пето по реду тестирање оружја масовног уништења, с обзиром да је Пјонгјанг 6. јануара наводно извршио успешну пробу хидрогенске бомбе.

Подсетимо, Северна Кореја је још 2012. објавила да је лансирала једну ракету дугог домета, која је у орбиту однела комуникациони сателит. Међутим, читава операција показала се неуспешном, пошто никакав сигнал са тог сателита није детектован.

Свет сложно осудио лансирање

Амерички државни секретар Џон Кери је потез Северне Кореје оценио као „флагрантно кршење резолуције УН о коришћењу балистичке технологије“, и најавио увођење „значајних мера“.

Слично је реаговао и јапански премијер шинзо Абе, а Северну Кореју осудили су и генерални секретари НАТО и УН, Јенс Столтенберг и Бан Ки Мун. Русија је истакла да је Пјонгјанг „занемарио све норме међународног права“, док је Кина „изразила жаљење због лансирања“.

Блиц