Кинези граде ТЕ „Гацко 2“, данас потписивање споразума

БАЊАЛУКА │ Министар индустрије, енергетике и рударстваПетар Ђокић у име Владе Републике Српске потписаће данас Споразум о сарадњи на реализацији пројекта изградње ТЕ Гацко 2 са кинеским компанијама China Africa Investment and Development Co. и China Machinery Engineering Corporation.

Поред овог споразума, министар ће са компанијом China Africa Investment and DevelopmentCo. потписати и оквирни Споразум о дугорочној пословној сарадњи на реализацији стратешких инвестиционих пројеката.

Потписивање споразума предвиђено је у 12.00 часова у Административном центру Владе Републике Српске. Потписивању споразума присутвоваће предсједник Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић.

Инвестиција је вриједна преко милијарду марака, а партнери се обавезују да ће градња електране снаге 350 мегавата почети крајем 2017.године, најкасније почетком 2018.године.

Како пишу београдске Новости, ово би требало да буде највећа инвестиција у Републици Српској од 1995.године и де факто улазак Српске на кинески Пут свиле.

Радови су пројектовани да трају пет година, а на градилишту треба да се нађе око 1000 радника, од тога 400 из Републике Српске. Када буде изграђено “ Гацко 2″, постојећа термоелектрана би требало да буде затворена.

Новости пишу да ће Кинези у потпуности финансирати радове и нова ТЕ задовољаваће најзахтјевније свјетске стандарде из домене екологије.

Постојећа ТЕ у Гацко направљена је осамдесетих година и производи 30% електричне енергије у Српској.

РТРС