Киша пролонгирала прољетну сјетву

ТРЕБИЊЕ │ Прољетна сјетва у Требињу касни због лоших временских услова, а пољопривредницима је остало још двадесетак дана да посаде повртларске културе у оптималном року.

То је и крајњи рок да се обаве зимски послови у виноградима и воћњацима.

У Одјељењу за привреду градске управе кажу да је 15. април крајњи рок за пољопривредне културе у требињском крају, а ни виноградари ни воћари због свакодневне кише нису обавили послове који су одавно требали бити завршени.

Овакве временске прилике посебно не погодују кајсији, шљиви, дјелимично трешњама и вишњама, гдје је је већ кренула вегетација, а није се провела хемијска заштита, што може проузроковати болести и штете на овим воћкама.

„Садња повртларских култура већ је требала бити завршена на локалитетима гдје нема система за наводњавање. Још увијек има винограда у којима није завршена резидба, а ни воћари нису обавили резидбу. Ово је период заштите хемијским средствима, али лоши временски услови не дозвољавају ни тај посао“, каже Раде Дрињак, стручни сарадник за пољопривреду.

Дрињак наводи да је рано давати оцјене каква ће бити ова година за пољопривреднике, јер ће све зависити од временских прилика у два најважнија вегетациона мјесеца, априлу и мају.

Највише требињских пољопривредика и ове сезоне је заинтересовано за садњу кромпира који би требао бити засађен на 350 хектара, око 400 хектара ће се наћи под другим повртларским културама, а преко 300 хектара под крмним биљем житарицама и љековитим биљем.

Дрињак је подсјетио да је Град Требиње пољопривредницима дао у закуп око 112 хектара обрадивих површина, а на једном дијелу већ овог прољећа ће бити нови засади поврћа и крмног биља.

Д.Ч.