Књига без једног јединог слова ‘А’

БЕОГРАД I Новинар и књижевник Зоран Радисављевић представио је књигу „Све је могло бити друкчије“, јединствену јер не садржи ниједно слово „А“.

Захваљујући томе што се енигмиком бави годинама, тај подухват, како каже аутор, није био претерано захтеван.

Тешко је наћи реч која у себи не садржи слово „А“. Још је теже саставити целу такву реченицу. Али не и за Зорана Радисављевића, који је написао књигу без иједног слова „А“.

„Ја иначе волим да састављам оригиналне загонетке, па сам тако одлучио и да напишем ову књигу, која је јединствена у домаћој књижевности и енигматици, то је тзв. липограмски текст без једног слова, а одабрао сам оно које је најтеже и најизазовније избацити“, објаснио је Радисављевић.

Некада су речи наилазиле саме. Али је било и тренутака када није могао да нађе одговарајући синоним или реч без слова „А“.

„Та књига се састоји из два дела – једна је моја аутобиографска прича, на неких 40 страна, а у остатку књиге је стотинак загонетака, које сам морао да прилагодим овој специфичној структури слова“, каже Радосављевић.

У свет енигматике ушао је случајно, као дечак. И у њему остао. После вишегодишњег искуства у састављању ребуса, анаграма, укрштених речи – књига му је дошла као мини-одмор.

„За енигматику је уопште битно и неко опште знање, које се стиче годинама. То је посебно важно за састављање укрштених речи, али добро дође и за анаграме, ребусе и за све друге врсте загонетака. Ту до изражаја дође и комбинаторика“, каже овај енигмата и писац.

Својом књигом, додаје, није хтео да се хвали умешношћу у избегавању слова „А“. Жеља му је била да деци приближи енигматику и зато се нада да ће књига једног дана постати део школске лектире, као пример тога шта све може да се уради са бројевима и словима.

РТС