Ко је мета: Зашто Америка не објави шта се то опасно спрема у БиХ?

Поред тога што је амерички Стејт департмент упозорио своје држављане на опрез због опасности од тероризма приликом путовања на Косово и Метохију, упозорени су и они који планирају да иду у Босну и Херцеговину.

У тексту у којем је упозорење подигнуто на други ниво, од максимално четири, наводи се да терористичке групе и даље припремају планове о могућим нападима у БиХ.

Стручњак за безбиједност из Републике Српске Предраг Ћеранић сматра да се може закључити да постоји опасност од терористичких напада на простору Западног Балкана и без америчког упозорења. Хибридно ратовање из Сирије, односно са Блиског истока, сели се на Западни Балкан, а доказ за то је убиство Оливера Ивановића и кампања која се води против институција Републике Српске, каже Ћеранић.

„Мислим на читаву пропаганду, нарочито против институције предсједника. Постоји једна нит коју повлаче они који желе дестабилизацију Западног Балкана, односно простора на коме живи српски народ. Очито је да америчке службе које су врло моћне, организоване и у оперативном смислу сигурно инволвиране у ДАЕШ, Ал Каиду и друге терористичке организације, имају довољно информација, па упозоравају своје грађане да не иду на просторе гдје очекују терористичке нападе“, каже Ћеранић.

Он додаје да је посљедња епизода кампање, која је покренута поводом стварања наводне паравојске у Републици Српској, заправо параван да се прикрије стварна опасност од повратника са сиријског ратишта.

Већ годину дана Багдади шаље поруке да добровољци не долазе у Сирију, већ да у својим земљама изводе терористичке акције које иду у прилог остваривању циљева Исламске државе. Нападе треба очекивати, али им се треба на вријеме супротставити, каже Ћеранић.

“Било би јако корисно када би иста та упозорења, али много конкретнија са оперативним подацима, била уступљена Министарству унутрашњих послова Републике Српске и службама безбиједности Републике Србије, како би се предузеле превентивне мјере да се то не догоди“, каже овај стручњак за безбиједност из Републике Српске.

Професор Мирољуб Јефтић, уредник часописа „Политикологија религије“ такође сматра да упозорења Стејт департмента треба схватити веома озбиљно, посебно након убиства Оливера Ивановића, али да је кључна чињеница да се у Босни, као и на Косову, налазе кампови за обуку терориста.

„Американци упозоравају зато што у овом моменту сигурно имају неке податке да би из тих центара, којих у Босни заиста има много, а најпознатија је Горња Маоча у околини Тузле, могло да се крене у терористичке акте против виталних интереса САД, Босне и Херцеговине, виталних интереса српског и хрватског народа“, каже Јефтић.

Он примјећује да су Американци до сада избјегавали да говоре о потенцијалним терористичким нападима на овим просторима, иако знају да се кампови за обуку терориста налазе и на Косову и у Босни. И он сматра да су разлози за то, када је ријеч о простору Балкана, чисто политички, али да их је промјена ситуације на Блиском истоку на то приморала.

„Избјегавали су да те ствари истичу, из врло једноставног разлога, зато што свако спомињање да је босански ислам, односно албански на Косову и Метохији-ислам Ал Каиде, доводило у питање легитимитет америчке помоћи овим ентитетима, а без Американаца ентитети не би били формирани, нити би постојали“, каже Јефтић.

Стручњак за безбиједност Предраг Ћеранић каже да има велико повјерење у рад Министарства унутрашњих послова, али да су, када је ријеч о службама безбиједности које дјелују на простору БиХ, као што је обавјештајна агенција СИПА, ствари другачије.

„Много мање имам повјерења у те институције. Нажалост, сарадња са Министарством унутрашњих послова Српске није на задовољавајућем нивоу, што није добро, не само за Републику Српску, већ за цијелу Босну и Херцеговину. Мислим да се те институције више баве неким другим стварима које су у односу на тероризам маргиналне“, закључује Ћеранић.

У упозорењу Стејт департмента, које је објављено 10. јануара, наводи се да терористи могу да нападну уз мало или никакво упозорење туристичке локације, саобраћајна чворишта, пијаце, трговачке центре, хотеле, клубове, ресторане, вјерске објекте, паркове, велике спортске и културне догађаје, образовне институције, аеродроме и остала јавна мјеста.

Извор: Спутник