Ко од српских политичара региструје компаније у офшор зонама?

БЕОГРАД I Након „Панамских“, свијет потресају „Рајски“ папири. Ријеч је о 13,5 милиона докумената о пословању познатих политичара и бизнисмена.

Најзначајније име на папирима је британска краљица Елизабета, а из Србије су на листи министар без портфеља Ненад Поповић и генерал Јован Чековић. Чековић, дугогодишњи директор државне фирме за трговину оружјем Југоимпорт власник је малтешке компаније Јомил Малта Лимитид, која је дио шире мреже компанија регистрованих за извоз наоружања.

Документи откривају да послови и имовина министра Поповића вриједе најмање 75 милиона долара, а да је њихова тржишна вриједност већа од 100 милиона, што га чини убједљиво најбогатијим политичарем у Србији. Поповић тврди да ниједна његова компанија није регистрована у офшор зонама, већ у Русији и Европи.

„Не стидим се свог материјалног стања, никада нисам крио своју имовину, све је потпуно транспарентно. Све што сам стекао, стекао сам на законит начин, својим радом и залагањем у претходних 25 година, много прије него што сам постао министар“, тврди Поповић.

Двије руске државне институције, уско повезане са Кремљом, уложиле су значајна средства у компаније Твитер и Фејсбук уз посредовање зета америчког предсједника Доналда Трампа, Џерада Кушнера, наводи британски Гардијан позивајући се на „Рајске папире“. Руска средства инвестирана су посредством руског технолошког магната Јурија Милнера, који има дионице и у компанији чији је Кушнер сувласник, објашњава Гардијан.

„Ово откриће вјероватно ће изазвати забринутост због руског утицаја на америчку политику и улогу коју су друштвене мреже имале у прошлогодишњим предсједничким изборима, а уз то би могло да покрене нова питања што се тиче компанија које се баве друштвеним мрежама, али и у погледу Кушнера“, наводи Гардијан.

Иако истичу да пословање путем офшор компанија нужно није незаконито, из Зидојче цајтунга и Међународног конзорцијума истраживачких новинара који су објавили „Рајске папире“ наводе да такве компаније могу да се користе за избјегавање плаћања пореза, скривање власништва и прање новца.

РТРС