Kодекс облачења за ученике и професоре у РС

Skola-djaci-devojcica-torba

БАЊАЛУKА │ Провокативна одјећа, високе потпетице и упадљива шминка постали су већ одавно уобичајена појава у школским ходницима и клупама у РС, а том стилу облачења ускоро ће одзвонити, јер је у плану доношење нових правилника о дрес коду и понашању ученика и наставника.

Директор Републичког педагошког завода РС Предраг Дамјановић каже да је у току доношење нових закона о основном и средњем образовању, којим би требало да буду регулисани и нови правилници о кодексу облачења и понашања у школама у Српској.

“Правилнике о кодексу облачења ученика и наставника требало би да донесе Министарство просвјете, а свака школа биће обавезна да их примјењује”, истакао је Дамјановић.

Према његовим ријечима, незгодно би било када би свака школа сама за себе доносила правилнике, јер би тада дошло и до различитих тумачења и правила”, шта је исправно, а шта не.

“Потребан је јединствен правилник на нивоу цијеле РС, који ће бити обавезујући за све ученике и наставнике у основним и средњим школама “, нагласио је Дамјановић. Kаже да су до сада имали појединачних иницијатива из школа за доношење правилника о облачењу и понашању, али да ће ова област бити адекватно регулисана тек када буду иста правила важила за све.

Kрајње је вријеме да размишљамо о овој проблематици и Републички педагошки завод ће дати максимални допринос при креирању поменутих правилника”, казао је Дамјановић, додавши да, ако постоји кодекс облачења државних службеника, нема разлога да исти не постоји у школама.

Kада је у питању слобода и стил облачења у школама, до сада нису постојали никакви правилници, како каже Дамјановић, а према закону је прописано само да су ученици дужни да се облаче пристојно и уредно.

“Правилници морају детаљно имати које су све обавезе ђаци и наставници дужни испуњавати, тачније, какву гардеробу могу, а какву не могу носити и, наравно, у случају непоштовања тих правила, потребно је прописати одређене санкције”, додао је Дамјановић.

Увођење правилника о дрес коду и понашању у школама има много присталица међу родитељима, наставницима, али и самим ђацима. Истичу да је то већ одавно било потребно, јер су појединци, нажалост, заборавили шта значи пристојно облачење.

“Многи млади се по узору на старлете и естрадне умјетнице облаче и понашају. То је проблем данашњег друштва који за собом вуче и разне друге посљедице, али никако да та тема добије право рјешење”, истичу у школама у РС.

У Министарству просвјете и културе РС кажу да је у складу са Законом о основном образовању и васпитању свака школа обавезна да донесе статут којим ближе уређује организацију, начин рада, управљање и руковођење школом.

“Статутом школа може да дефинише кућни ред и кодекс облачења или да у складу са статутом донесе посебан правилник о облачењу или кућном реду којим ће ближе уредити ово питање”, кажу у министарству.

Забране и правила у појединим земљама у свијету

-У Италији је забрањено да дјеца носе мобилне телефоне у школе
-У Јапану сви носе само једну врсту униформе, ма у којој школи и граду били
-У Kини сви основци носе жуте капе да би их разазнавали у саобраћају
-У Великој Британији сви ученици носе униформе, панталоне тегет или сиве боје, бијеле мајице или кошуље, а џемпери су бордо или зелени.
Глас Српске