Колико ће грађане коштати кредит ММФ-а?

mmf-novac-kredit

САРАЈЕВО l Међународни монетарни фонд је на свом сајту и званично објавио писмо намјере тј. обавезе које је БиХ и преузела у замјену за трогодишњи кредит од 553 милиона евра. Економисти су међутим скептични да ће обећано бити и испуњено.

БиХ и њени ентитети су пристали на све! Писмом намјере власти су се обавезале да ће повећати ефикасност и смањити број запослених у јавном сектору.

У писму је наведено да су плате у државним институцијама значајно веће од зарада у приватном сектору што успорава раст запослености у привреди.

„Савјет министара и ентитетске владе су усвојили стратешке планове за обуздавање плата и смањења укупне запослености у јавном сектору за вријеме програма.“

Занимљиво је да се за високу јавну потрошњу највише криве образовање, здравство и полиција. Како се наводи у Писму, без рјешавања неефикасности у овим секторима не може бити значајнијих уштеда. Ту није крај списку намјера које су власти обећале ММФ-у.

„БиХ и ентитети су се писмом намјере обавезале и да ће: ријешити проблеме државних предузећа реструктурирањем, приватизацијом, стечајем или ликвидацијом, повећати акцизе на гориво, пиво и остала алкохолна пића, смањити стопу обавезних доприноса, ријешити проблеме неквалитетних кредита, измијенити начин распођеле средстава од ПДВ-а.“

Економисти међутим упозоравају да су преузете обавезе у Писму намјере озбиљан списак намјера, за које је тешко повјеровати да ће бити остварене. Струка се пита како ће смањити трошкове и бројност јавне администрације исти они који су исту претрпавали радницима непланским и углавном страначким запошљавањем.

Извршни одбор ММФ-а је кредит за Босну и Херцеговину одобрио у сриједу, а грађани су у том тренутку постали задуженији за 553 милиона евра.

БНТВ