Kolinda Grabar Kitarović položila zakletvu

20150215124149_289178ZAGREB | Kolinda Grabar Kitarović položila je zakletvu za predsednicu Hrvatske i od predsednice Ustavnog suda Jasne Omejec primila predsedničku lentu i odala počast državnoj zastavi.
Svečanost je počela nakon pucnja Gričkog topa u podne i nakon što su se oglasila zvona Crkve sv. Marka, prenosi Hrvatska radio-televizija.
Svečanu zakletvu Grabar Kitarović je završila rečima „Tako mi Bog pomogao“, uz gromoglasni aplauz i skandiranje „Hrvatska, Hrvatska“.
Istoveremeno, sa Tuškanca su topovi Oružanih snaga ispalili deset počasnih plotuna.
Tokom polaganja zakletve izveden je recital „Himna slobodi“ Ivana Gundulića, nakon čega je počela inauguracija porukom „Biću jedna od vas“.
Kolinda Grabar Kitarović poručila je da trajni interes Hrvatske ostaje podrška državama jugoistočne Evrope u evropskim integracijama, prenosi Tanjug.
U inauguracionom govoru, nakon svečane zakletve, ona je rekla da će u odnosima sa Srbijom pokloniti posebnu pažnju statusu nestalih u poslednjem ratu, kao i poštovanju prava ižaštiti hrvatske manjine.
Želim da države jugoistočne Evrope postanu članice porodice i u tome pružam ruku saradnje. U odnosu sa Srbijom pažnju ću pokloniti status nestalih u domovinskom ratu kao i oštovanju prava i zaštiti manjina”, rekla je Grabar Kitarović, prva žena predsednica na toj poziciji.
Poručila je da su nacionalne manjine bogatsvo, te da će zato štititi, ali i unapređivati njihova prava u odnosu sa susednim državama.
Rekla je da Bosnu i Hercegovinu vidi kao državu tri jednakopravna konstitutivna naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata.
Želja joj je, rekla je, da pomogne kako bi BiH učvrstila svoju državnost triju konstitutivnih naroda i o tome će, poručila je, posebno brinuti.
U svom prvom obraćanju Kolinda Grabar Kitarović je najpre pozdravila hrvatske branitelje, a potom istakla da posebnu zahvalnost Hrvatska duguje prvom hrvatskom predsedniku Franju Tuđmanu, ali i Stepanu Mesiću i Ivi Josipoviću.
Svečanosti je prisustvovao veliki broj domaćih i stranih zvaničnika, među kojima i premijer Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić se uoči inauguracije sastao sa predstavnicima srpske zajednice a njegovoj poseti Zagrebu mediji u regionu su posvetili veliku pažnju.
Zagreb je ugostio 88 državnih delegacija – osam šefova država iz regiona srednje Evrope, predstavnike međunarodnih organizacija u Hrvatskoj, kao i izaslanstva hrvatske vlade i Sabora, kao i brojne ugledne goste iz političkog, kulturnog i javnog života zemlje.
Grabar Kitarović je do trga je stigla uspinjačom, prošavši Ćirilometodskom ulicom kroz špalir oduševljenih građana, koji su se s novom predsednicom rukovali, aplaudirali joj, pljeskali, mahali hrvatskim zastavicama.
Polaganju zakletve prethodilo je intoniranje himne „Lepa naša domovino“ i odavanja počasti minutom ćutnje poginulima u Domovinskome ratu, uz prigodam muzički program.
Markov trg osiguravale su jake policijske snage, a svečanost inauguracije i propratne aktivnosti nove hrvatske predsednice prati više od 300 novinara.
Posle inauguracije, hrvatska predsednica će ugostiti oko 200 gostiju na prijemu, kao i 40 zvanica na svečanom ručku.
RTS