Коме директор Полиције ФБиХ пријети оружаном силом?

САРАЈЕВО │ Запаљиве изјаве поново су данас стигле из Сарајева. Директор Федералне управе полиције Драган Лукач поручио је да је полиција Федерације спремна да се супротстави свима који не раде за добробит Босне и Херцеговине и покушавају да уруше њен уставни поредак. На кога је тачно мислио, Лукач није објаснио. Истовремено, из Федералне полиције још једном су поручили да су приче о терористичким камповима у БиХ и враћању држављана БиХ из Сирије- небулозе.

Директор Федералне управе полиције Драган Лукач упозорио је све који, каже, намјеравају да руше уставни поредак Федерације и БиХ, посебно насилним методама, да је полиција Федерације спремна да им одговори, ако треба и силом.

„Полицијска структура у ФБиХ је довољно снажна да ће препознати и предуприједити сваки такав покушај. Имамо близу 8.000 полицијских службеника и представљамо снагу и ако треба оружану силу да се супротставимо свима онима који не раде за добробит ове државе, односно руше уставни поредак“, рекао је Лукач.

Аналитичари међутим поручују да је Устав БиХ, односно Анекс 4 Дејтонског мировног споразума, већ одавно нарушен и то конституисањем институција на нивоу БиХ, попут Суда, Тужилаштва или СИПЕ.

„Та изјава има смисла уколико директор Полиције Драган Лукач мисли на 115 ратника који се налазе у Сирији, а држављани су БиХ. Како се ИД из дана у дан урушава, очекује се повратак једног великог броја тих лица“, рекао је Предраг Ћеранић, в.д. декана Факултета безбједносних наука Бањалука.

Тешко је, ипак, повјеровати да је Лукач на то мислио, јер из Федералне полиције кажу да није истина да се у БиХ враћа велики број ратника из Сирије, као ни да се у Федерацији налазе терористички кампови. Тако се још једном шаље порука да борба против тероризма није на листи приоритета безбједносних агенција из Федерације и БиХ.

Уосталом, тако је и свих послијератних година, још откад су држављанстава БиХ дијељена муџахединима. Опасности, чини се, нису били свјесни ни поједини српски функционери, попут актуелног министра безбједности БиХ Драгана Мектића, који је у свом првом мандату, као помоћник министра безбједности, правдао такав начин дијељења држављанства.

Он је тада тврдио да се радило о случајевима додјеле држављанства по основу учешћа у Армији БиХ за вријеме рата што је била легална могућност да се добије држављанство.

То што за Драгана Мектића није спорно давање држављанства БиХ лицима која су се борила на страни тзв. Армије БиХ, најчешће арапског поријекла, само показује да он никада није разумио изворе безбједносних пријетњи када је ријеч о тероризму, каже експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

„Учесник АБиХ био је и Халид Шеик Мухамед, организатор напада 11. септембра, учесник је био и Абу Дардах, организатор напда на шпанску жељезничку станицу. Учесници су били многи људи који су представљали врх пирамиде терористичких организација у свијету“, истиче Галијашевић.

И док полицијске агенције у БиХ, изузев МУП-а Републике Српске, жмуре пред терористичким пријетњама, полицијске снаге користе за слање пријетећих порука онима за које они оцјењују да раде супротно интересима БиХ. А управо је БиХ, коју тако штите, од стране међународних организација више пута означавана као потенцијално терористички опасна и то због дјеловања разних радикалних покрета.

РТРС