Konektovan i u štali

335429_1

VRANJE | Srđan Stefanović (42) iz sela Gornje Trebešinje jedan od onih koji više ni u štalu ne idu bez laptopa.

Kaže da se informaciona tehnologija uvukla u sve pore svakodnevnog života pa internet postaje sve popularniji i među poljoprivrednicima u selima na području grada Vranja.

„Iako mnogi misle da su seljaci neuki za rad na kompjuterima i da nemaju interesovanje za informacionu tehnologiju, to nije baš tako, ima i onih koji znaju po nešto sem dobrog kopanja i oranja“, kaže Stefanović.

Prema njegovim riječima, iako su prezauzeti poljoprivrednim radovima, ljudi na selu uvijek odvoje malo vremena da se preko interneta informišu o svemu što ih zanima, piše Kurir.

„Imam pune ruke posla. I dok radim zavirim malo na internet i uvek pratim trenutna dešavanja u zemlji i svetu, pročitam po koji tekst, horoskop, a obavezno vremensku prognozu, jer od nje zavisi moj rad na njivi“, kaže on.

Srđan je srećno oženjen i ima troje dece. Prvi kompjuter je kupio prije četiri godine, među prvima u selu.

„Deca se malo bolje snalaze od mene, jer više vremena provode na svojim računarima, ali kad je potrebno da se radi ostave računare i prihvate se posla. A ponekad raznesu sir, mleko i ostale namirnice po gradu mušterijama, jer imam stalne mušterije koje samo kupuju od mene. Moje domaćinstvo živi od poljoprivrede i stočarstva. U radu mi pomažu i roditelji. I pored svih obaveza nađe se vreme i za kompjuter.

Konektovan sam i u štali, na internetu pronađem mnogo korisnih informacija, ali se, brate mili, i zabavim“, kaže Srđan.

„Svojim kumovima komšijama rekao sam – slobodno dođite kod mene da se vidite putem skajpa sa rodbinom u inostranstvu. Bilo je tu mnogo anegdota. Nisu mogli da veruju da će da se gledaju i razgovaraju sa rođacima kao da nisu tako daleko. ‘Lele, kako pričamo i vidimo se’ bili su njihovi komentari, kasnije su još neki u selu kupili kompjutere.“

Kaže da ritualno svakog dana u štalu odlazi sa laptopom.

„Uđem u štalu i pogledam svoje kravice i kozice. Kad vidim da su one dobro, ja se još bolje osećam i krenem da listam dnevne novine na internetu“, priča Srđan.

Zahvaljujući skajpu svakodnevno razgovaraju sa tastom i taštom koji žive u Austriji.

Dodaje da na internetu pronađe i informacije koje mu koriste u proizvodnji poljoprivrednih kultura i uzgajanju stoke.

„Iako sam u štali i na njivi, pratim sve što je aktuelno putem interneta i to ne samo u poljoprivredi nego i drugim oblastima. Internet je prozor u svet, pa su se i kompjuteri pokazali kao koristan alat i u poljoprivredi“, kaže na kraju Stefanović.
Kurir