Кошнице за требињске пчеларе

ТРЕБИЊЕ I Аграрни фонд града Требиња подијелио је данас двадесет пакета од по пет кошница пчеларима почетницима из Требиња.

Кошнице је добило двадесет требињских пчелара који имају од једног до двадесет пчелињих друштава.

Помоћ за сваког пчелара је 500 КМ, а укупно ће за овај пројекат бити издвојено 20.000 КМ.

Кошнице за пчеларе урадила је требињска столарска радионица, а корисници морају бити чланови неког пчеларског удружења у Требињу.

Према ријечима Веселина Дутине, директора Аграрног фонда, на јавни позив из прошлог мјесеца пријавило се 37 пчелара почетника, од којих шест није испуњавало услове, јер је раније добијало помоћ Фонда.

„Биће подијељено два пута по двадест пакета, а у наредном периоду подијелићемо још двадесет пакета кошница за једанаест требињских пчелара који су испунили услове предходног позива и девет који испуне услове јавног позива који ћемо расписати“, објаснио је Дутина.

Он је рекао да ће Аграрни фонд организовати и радионицу о пчеларењу, јер је циљ да се пчеларство и даље развија у Требињу, пошто је мед један од препознатљивих брендова Херцеговине.

Требињски пчелари који почињу да се баве овим послом кажу да ће им помоћ добро доћи.

Неђо Церовина који има пет пчелињих друштава каже да му је данашња донација лијепа помоћ да прошири пчелињак и да му је ово прва помоћ коју добија од некога.

Према ријечима Александра Гајића, оца петоро дјеце, његова породица је почела недавно да пчелари.

„У почетку је мало тешко, али трудом и уз ову данашњу помоћ имамо шансу да наставимо започето и умножавамо број друштава“, рекао је он.

Д.Ч.