Косово и Македонија: Са личном картом преко границе

CARINA GRANICA

ПРИШТИНА l Представници влада Косова и Македоније данас су потписали споразуме о преласку границе са биометријским личним картама и отварању новог граничног прелаза Белановце – Станчић.

Споразуме су у Приштини потписали први потпредседник Владе и министар иностраних послова Косова Хашим Тачи и министар иностраних послова Македоније Никола Попоски.

Тачи и Попоски су на заједничкој конференцији за новинаре након потписивања споразума казали да сада преостаје да радне групе финализују детаље прије него што споразуми у што краћем року ступе на снагу.

Министар иностраних послова Македоније Никола Попоски је нагласио да су односи Македоније и Косова традиционално отворени и срдачни, те да очекује да данас потписани споразуми буду праћени још интезивнијом сарадњом у пројектима из различитих области.

“Наш стратешки интерес јесте да имамо стабилно и напредно сусједство са Косовом и зато и имамо данас два споразума”, казао је македонски дипломата.

Први замјеник премијера Косова Хашим Тачи је потписане споразуме оцијенио јако важним, јер ће од њих користи имати грађани и бизнисмени обе земље. Рекао је да је Македонија важан партнер Косову, како у области економије тако и политике.

“Косово и Македонија деле заједничке евроатланске вредности и интересе, зато ћемо бити партнери у нашим напорима да се придружимо кључним западним организацијама и механизмима. Радимо на оживљавању инфраструктурних пројеката, као и у области енергије о чему смо разговарали у оквиру Берлинског процеса”, казао је Тачи.

Он је оцијенио и да ће изградњом аутопута Приштина – Скопље две земље још боље бити повезане.
Агенције