Курц у Београду с Вучићем и Брнабићевом

Аустријски канцелар боравиће у посјети Београду гдје ће разговарати са предсједником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић.

Главна тема разговора биће билатерални односи, дијалог Београда и Приштине, као и приближавање ЕУ, којом до краја године предсједава Аустрија, најављено је у Бечу.

Ово је већ друга посјета Србији једног од највиших представника аустријске државе у кратком периоду.

Прије неколико недјеља предсједник Аустрије Александер ван дер Белен посјетио Београд, на позив свог српског колеге Вучића, а средином овог мјесеца планирана је и посјета предсједника аустријског парламента Волфганга Соботке Србији.

Из Београда, Курц вечерас путује у Приштину, гдје су, у уторак, планирани разговори са представницима привремених власти на Косову, Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем.

На Косову, Курц ће посјетити и аустријске војнике при Кфору.

На Косову је тренутно стационирано 417 припадника аустријске војске. Курц је пред долазак рекао да очекује да његова посјета буде схваћена као јасан сигнал подршке Западном Балкану и процесу приближавања ЕУ.

Током посјете, како је речено у његовом кабинету, он жели да „охрабри Београд и Приштину на даљи напредак у дијалогу“, јер је напредовање предуслов за чланство у Унији.

„ЕУ је потпуна тек када државе Западног Балкана буду чланице“, поручује Курц.

РТРС