Кустуричин филм добио добар сигнал публике

765-430-17c4b61be6f52d434b2ce6312853b40e

Према првим реакцијама које стижу из Венеције, може се рећи да је филм Емира Кустурице, „На млечном путу“, којим ће вечерас бити затворен такмичарски програм 73. фестивала, изазвао велику пажњу.

– Обе новинарске пројекције су прошле одлично, било је доста суза међу женском публиком а критичари причају о великом повратку Кустурице и дефинитвно мсилим да је сада још већи фаворит за награде – преноси нам своје утиске Бобан Јевтић, директор Филмског центра Србије.

25b5d18ef54497c79c5cd14dfbcacc0d

Веома посећена била је и конференција за новинаре којој су присуствовали редитељ, главне глумице Моника Белучи и Слобода Мићаловић и продуценти филма. Емир је на почетку објаснио како је настао филм, односно како је ишао уназад, од кратког филма предстваљеног у омнибусу „Разговори са Боговима“ 2014. у коме га видимо као монаха који носи камење уз брдо, без много објашњења.

0b62081adfc7d5009c67152b244ae7cf

– Ја причу нисам развијао већ „одузимао“. Ишао сам уназад од краја ка почетку. Помислио сам, Арапи пишу здесна налево, Кинези комбинују елементе, хајде да онда ми направимо путовање на коме ћемо се подсетити знања из Старог завета и прилагодити га модерним временима кроз једну љубавну причу – објаснио је Кустурица.

„На млечном путу“ је љубавна прича у чијој позадини је Балкански рат деведесетих.

2cc87c8b6d1dd6a00c863c1b205fc93c

– Конфликт у овом филму почиње кад се рат завршио. Многи људи које сам упознао рекли су ми да је најдраматичнији период у њиховим животима почео управо тада – рекао је редитељ и додао како је онда ту убацио обрнуту верзију приче „Жил и Џим“, односно љубавни троугао са две жене и мушкарцем.

– Кроз личности тих двеју жена добио сам одличну могућност да изградим конфликт, од кад сам почео да се бавим филмом нисам имао тако добар кофликт као у овом остварењу – признао је Кустурица.

7d51aec4572457fb16aab1769f0f36d2

Он се осврнуо и на продукцију дугу три године.

– Ми смо радили како писци пишу романе, полако и темељно. Ако је Џонатан Френзен могао да пише „Слободу“ девет година, зашто ја не бих провео три године са овако дивним и лепим сарадницима и радио на најбољој могућој верзији филма – питао се аутор, додавши да је данас врло тешко снимити филм који ће људи прихватити и емотивно и интелектуално.

Он је том приликом захвалио Моники Белучи и Слободи Мићаловић што су „траћиле време“ дружећи се с њим.

Италијанка новинарка желела је да чује зашто је баш Моника одабрана као отеловљење италијанске лепоте, женствености, мајчинства…

– Зато што нема ништа лакше него ставити Монику у филм и направити лик који се заљубљује у њу а да то делује уверљиво – одговорио је Кустурица, похваливши Белучијеву што није диктирала услове снимања већ је прихватила све редитељеве сугестије. Емир је хтео да отворено прикаже све њене емоције, и лепе и ружне, и да њена појава да неки сензуални тон причи „док у позадини слушамо експлозије и убијања“.

f8f6684316ef56047ace4755b140c976

Моника Белучи захвалила је Емиру што је осмислио лик љупке, мајчинске, лепе жене без скрупула, признавши да је то једна од најзрелијих улога у њеној каријери.

– Овај филм пружа наду јер прича о љубави, сексуалности и сензуалности између две не баш тако младе особе, што је ван сваког правила. Његова порука је да морате веровати у љубав, по сваку цену – закључила је Моника. Глумица је, наравно, морала да се осврне и на причу о лепоти и терету који она доноси.

– Има у животу много већих проблема од тога. Лепота може да изазове и радозналост и насиље, али ја је видим више као поклон него проклетство, само треба сачекати да мало прође – рекла је глумица.

ba277fabc1b0b68e0e75b648d302b4a6

Један новинар је упитао да ли је место из филма отворено за јавност (филм је сниман на Мокрој Гори и у Андрићграду), те ако јесте, да ће променити своје планове и упутити се тамо, на шта је Кустурица рекао:

– Ако заиста одете тамо, биће то највеће достигнуће филма.

Кустурица: Ово је мој последњи такмичарски филм

Кустурица је данас изјавио да је „На млијечном путу“, прича о љубави у време рата, његов „политички тестамент“ и последњи филм с којим он учествује у неком такмичарском фестивалском програму.

Он је Ројтерсу данас рекао да жели да изађе из такмичарског филмског живота у којем је важно да ли сте победили или не, додавши да такво искуство сматра сувише стресним.

– То не значи да нећу снимити још пар филмова, али се више нећу такмичити – казао је познати режисер.

Он је навео да свој нови филм „На млијечном путу“ назива својим „политичким тестаментом“ зато што је у њему спојио, како је рекао, два велика генератора људског живота – љубав и рат, изразивши жаљење што се људи и даље масовно убијају, 20 година након ратова на Балкану које је и сам доживео.

– Рат постаје скоро метафизичка појава – закључио је Кустурица, додавши да сада жели да енергију посвети узгајању органског воћа и прављењу сока на својој фарми, а филмове ће, каже, снимати онда „када за тим осети потребу“.

Блиц