Лажна држава Косово у потпуном хаосу

375296_1

ПРИШТИНА │ Лажна држава Косово данас обележава осам година од једнострано проглашене независности. У свим извештајима релевантних међународних институција, тзв. Косово се спомиње као легло корупције и криминала и место где се не поштују чак ни основна људска права.

И данашњи дан Приштина дочекује у страху од немира, јер опозиција најављује протесте. Они претходни, усмерени првенствено против споразума о формирању Заједнице српских општина, завршавани су обрачуном сузавцима, Молотовљевим коктелима и серијом хапшења. Од ескалације насиља највише стрепе Срби, који су за последњих осам година били најчешћа мета, посебно у повратничким насељима.

„Свако масовно окупљање Албанаца изазива бојазан и страх код Срба, али се надамо да ће косовска полиција бити у стању да контролише протесте. Срби су увек мета Албанаца. Али, велика очекивања имамо од Кфора и Еулекса, којима смо указивали на неопходност да се предупреди евентуално насиље“, – истиче Славко Симић, председник „Српске листе“.

Формирање ЗСО, против чега је опозиција, само је привидан разлог и оправдање, јер су ови протести усмерени против формирања специјалног суда за ратне злочине терористичке ОВК.

Фатмир шехоли, политички аналитичар из Приштине, каже да Космет после проглашења независности није успело да постане део ниједне велике међународне организације, као што су Унеско, ОЕСЦЕ, ОЕБС, „што тзв. Косову отежава да буде у правом смислу држава, а то изазива револт код већинског албанског становништва“:

Тзв. Косово је имало велике изазове од 1999, а сигурно је да без Унмика, Еулекса, Кфора и осталих међународних мисија и земаља које су признале независност не би било ту где јесте.

Независност Косова досад је признало 111 земаља, али најмногољудније земље света, попут Кине и Русије, то нису учиниле.

Београд и Приштина кроз дијалог у Бриселу, уз посредовање ЕУ, настоје да реше многобројна питања. Бриселски споразум закључен је у априлу 2013. године, а Приштина и даље избегава да испуни кључну обавезу – формирање Заједнице српских општина.

Ништа од избора предсједника

Средсједништво Скупштине тзв. Косова одлучило је у уторак да на дневном реду седнице у петак, 19. фебруара, не буде избор председника самопроглашеног Косова. Председник Скупштине Кадри Весељи је после састанка изјавио да опозиција није исказала вољу да се одржи „свечана седница Скупштине Косова посвећена осмој годишњици проглашења независности“.

Вечерње НОВОСТИ