Лидери региона у Мостару; Додик: Спекулације да је регион нестабилан

МОСТАР │ Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас у Мостару да је вријеме да се несугласице у региону оставе по страни и да се земље окрену јачању сарадње. Истакао је да је добра прилика за разговор о томе сусрет регионалних лидера, уочи 20. Међународног сајма привреде.

На питање новинара шта очекује вечерас од члана Предсједништва Бакира Изетбеговића, Додик је рекао да не очекује ништа јер је Изетбеговић створио проблеме и у Федерацији БиХ и БиХ.

„Нека он сноси своју одговорност, мени је то симпатично“, додао је Додик.

Додик је истакао да је Србија и до сада водила активну политику сарадње, да није учинила ниједан корак да усложни односе са БиХ, већ је то учинио Бакир Изетбеговић.

Предсједник Српске је рекао да га радује Вучићева побједа на предсједничким изборима у Србији, додајући да је за регион важна стабилна Србија, што гарантује Вучићева политика мира и стабилности.

Приче о нестабилности региона и могућим сукобима Додик је назвао обичним измишљотинама и спекулацијама.

„Не вјерујем у приче да је регион нестабилан и да може доћи до сукоба, то су спекулације извана од оних који су овдје правили каријере на лажним причама“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, иако не функционише власт на нивоу БиХ и иако у ФБиХ има проблема, нема назнака неког насиља, а постоји генерална опасност од тероризма.

Додик и Вучић вечерас су заједно дошли у ресторан „Романса“ у Мостару, гдје је организована заједничка вечера лидера региона.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је у Мостару да регионална, односно глобална ситуација никада није била комплекснија од 1989. године, те поручио да сви треба да дају допринос стабилизацији и воде рачуна о атмосфери која сада није једноставна. Истакао је да се безбједносна ситуација и политичка стабилност морају ставити у фокус када се појаве необични елементи, попут мигрантске кризе.

Каже да се нада да ће земље региона бити истрајне у приближавању европским вриједностима, да се неће блокирати парламенти, да ће се поштовати изборна воља грађана и да ће јачати правосуђе.

Према његовим ријечима, Хрватска је данас ту гдје јесте управо јер је радила напорно на борби против корупције, транспарентног система јавних набавки, јачала правосуђе и управо то жели приближити сусједима.

„Хрватској је у интересу стабилност југоистока Европе, због тог ћемо подржати сусједне земље на европском путу и НАТО-у и помоћи им кроз испуњавање критеријума, то је у интересу тих земаља, али и Хрватске“, навео је Пленковић.

На питање новинара како коментарише побједу Александра Вучића на предсједничким изборима у Србији, Пленковић је рекао да је то очекивано и да му је већ упутио честитку.

Уочи отварања Сајма привреде у Мостару одржава се неформални сусрет лидера регије, а међу присутнима су чланови Предсједништва БиХ Младен Иванић, Драган Човић и Бакир Изетбеговић, као и премијери Србије и Хрватске Александар Вучић и Андреј Пленковић, предсједник Црне Горе Филип Вујановић,  и други.

Састанку присуствују чланови Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, Младен Иванић и Драган Човић, затим премијер Србије Александар Вучић, премијер Хрватске Андреј Пленковић, предсједник Црне Горе Филип Вујановић.

Овај сусрет није био најављен као званични, али су регионални лидери искористили ову прилику за разговор о актуелним политичким и привредним темама.

Премијера Србије Александар Вучић је у послијеподневним часовима на аеродрому у Мостару дочекали  градоначелник Мостара Љубо Бешлић и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић

„Балкан може да буде машина развоја ЕУ“, изјавио је по доласку у Мостару премијер Србије Александар Вучић.

Он је додао да ће економски раст на том простору бити двоструко већи него у ЕУ, те да ће о тим темама вечерас разговарати са предсједником Црне Горе Филипом Вујановићем, члановима Предсједништва БиХ Младеном Иванићем, Драганом Човићем и Бакиром Изетбеговићем, те премијером Хрватске Андрејом Пленковићем.

Вучић је изјавио да је јако важно да се разговара и да су зато добри сајмови као што је овај у Мостару.

„Сваки разговор значи боље односе, сваки разговор је љековит. Српски и бошњачки, па тако и српски и хрватски народ морају да живе у миру и размишљају о заједничкој будућности“, додао је Вучић.

На питање новинара да прокоментарише то што је након јучерашњих изборних резултата у Србији оцијењен као регионални лидер, Вучић је рекао да није никакав регионални лидер и да поштује све своје колеге.

„Наш однос се заснива на поштовању, ми смо ту да развијамо сарадњу и верујем да сви заједно можемо да убрзамо европски пут“, истакао је Вучић и додао да су људи у региону сити свађа и враћања у прошлост.

Он је нагласио да је поносан што је са Балкана, који, како је рекао, неће бити у чекаоници за ЕУ још 30 година.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је вечерас у Мостару да бошњачки лидери требају коначно да одлуче јесу ли за то да се односи БиХ и Србије поправе или не.

„Не видим да се догађало нешто негативно из Србије посљедних четири-пет година, само је била спремност за добре односе. Очито да међу Бошњацима није било лидера који је био спремнан да постигне један истински договор за дефинитивно затварање ратне приче и окретање будућности“, истакао је Иванић.

Иванић је честитао Вучићу побједу на предсједничким изборима у Србији и изразио увјерење да ће сарадња БиХ и Србије сада добити нови подстрек, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Он је нагласио да та сарадња у првом реду зависи од политичких представника бошњачког народа.

Иванић и Вучић су разговарали и о заједничким пројектима за наредни период, са посебним нагласком на инфраструктурне пројекте.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да његов кабинет жели да убрза и помогне европски пут БиХ и истакао да ЕУ мора бити присутна у БиХ. Он је након састанка са хрватским чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем у Мостару потврдио да ће сутра у име своје земље говорити на отварању Међународног сајма привреде и изразио увјерење да ће тај сајам бити прилика за бољу сарадњу и трговинску размјену двије земље, те веће улагање хрватских компанија у БиХ.

„Очекујем да водимо разговоре о европском путу БиХ. То је тема за коју се Хрватска снажно залаже. Ту тему отварамо на Европском савјету. То раде и сви чланови моје Владе, наши посланици. Желимо да убрзамо и помогнемо европски пут БиХ“, навео је Пленковић.

Хрватски премијер је истакао да ЕУ мора бити присутна у БиХ. „БиХ је наш пријатељ и савезник и желимо да се тај пут убрза“, додао је Пленковић. Он је нагласио да је Хрватска снажно заинтересована и за равноправност и конститутивност хрватског народа и његових права у БиХ.

Пленковић је најавио да ће разговарати са предсједником Владе Србије Александром Вучићем и другим колегама из региона о билатералној сарадњи и европском путу.

Када је ријеч о Агрокору, он је најавио доношење посебног закона, „примјереног околностима“, те истакао да је циљ очување интереса радника и радних мјеста јер је Агрокор релевантан и за Србију и Хрватску.

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић је по доласку у Мостар изјавио да је та земља у НАТО-у слиједом своје географске позиције.

„Црна Гора је на дијелу Јадрана и Медитерана гдје се затвара прстен НАТО-а и било је географски логично да припадамо тој војној и политичкој алијанси. Тиме доприносимо стабилности нашег региона и могућностима за економски бољитак“, навео је Вујановић.

Вујановић је у Мостару након састанка са хрватским чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем рекао да су односи Црне Горе и БиХ блиски и пријатељски.

„У овим условима пренапрегнутог политичког амбијента, привредне теме представљају нешто што релаксира и обавезује. Ми смо овдје да понудимо бољи економски амбијент, нова радна мјеста и бољи стандард“, додао је Вујановић.

Он је нагласио да Црна Гора и БиХ имају простора за сарадњу и да су сви састанци у Мостару с циљем побољшања те сарадње.

Човић је након састанка изјавио да је Вујановићу честитао завршетак пријема у НАТО, што ће, како је рекао, помоћи и пут БиХ према НАТО путем Акционог плана за чланство .

„Разговарали смо и о привредним темама, а једном мјесечно један члан Предсједништва БиХ имаће комуникацију са предсједником Црне Горе, да би држали позитиван однос и добру атмосферу“, навео је Човић.

РТРС/Агенције