Љубић поручио Изетбеговићу: Заслијепљени сте велокобошњачким илузијама

20161107094825_396440

МОСТАР I  Предсједник СДА и члан Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа господин Бакир Изетбеговић, у недавном разговору за сарајевске медије изнио је низ површних, погрешних и злонамјерних оцјена и процјена Хрвата и хрватског питања у БиХ. Зато, Главно вијеће ХНС БиХ има дужност да се осврне на неке дијелове споменутог разговора, стоји у отвореном писму које је предсједник Главног вијећа Хрватског народног Сабора БиХ др Божо Љубић упутио Бакиру Изетбеговићу и, како је навео, свима онима који дијеле његове ставове.

 Писмо преносимо у цијелости:

„Мантра о угрожености Хрвата има за циљ, упорним понављањем, етаблирати нешто што не стоји и што није истина“ изјавио је Бакир Изетбеговић.

 На ову тврдњу морамо одговорити подсјећањем на провјерљиву и мјерљиву чињеницу да су Хрвати у БиХ од потписивања Даyтонског споразума до данас изложени континуираном и суставном институционалном и политичком насиљу с једне стране, те пријетњама, физичком насиљу и убојствима с друге стране. Примјери тога су на жалост многобројни.

 Отворена могућност понављања случаја Kомшић

 Чињеница је како је у раздобљу од 2006. до 2014. године на мјесто хрватског члана Предсједништва БиХ, које је Уставом предвиђено за представника Хрвата, два пута биран припадник хрватског народа гласовима Бошњака, услијед чега су Бошњаци имали два, Срби једнога а Хрвати били без свог представника у Предсједништву. Могућност да Бошњаци изаберу свог „хрватског“ члана Предсједништва БиХ, чак и у случају да сви Хрвати у БиХ гласују за неког другог кандидата, још увијек је отворена, између осталог захваљујући и Вашој неспремности да се тај проблем ријеши.

 Наметнутим амандманима Бошњацима омогућена мајоризација Хрвата

 Чињеница је да након наметнутих амандмана на уставе ентитета од стране високог представника Петритсцха, и уз благослов СДА, и темељем тако насилно промијењеног Устава Федерације и донесеног Изборног закона БиХ, већинске бошњачке жупаније бирају више хрватских изасланика у Дом народа Парламента Федерације БиХ, него већинске хрватске жупаније. Чињеница је да од тад већинске бошњачке жупаније бирају 2/3 бошњачких изасланика, 2/3 српских изасланика, 3/4 изасланика из реда Осталих и 1/3 хрватских изасланика. Дакле, већинске бошњачке жупаније од укупног броја изасланика у Дому народа који износи 58, бирају апсолутну већину од 35 изасланика а већинске хрватске жупаније само 11. Све наведено постаје још очитији примјер свјесног деконстиутирања Хрвата када се има у виду како је Петритсцхевим амандманима број изасланика у клубовима конститутивних народа смањен с 30 на 17, а 1/2 већина по клубовима потребна за доношење одлука смањена на 1/3. Бошњацима је дакле потребна контрола над 1/3 изасланика у Kлубу Хрвата у Дому народа Парламента ФБиХ да би могли контролирати и цијели Kлуб Хрвата и Дом народа у цјелини. Точно онолико „Хрвата“ колико им је Петритсцх додијелио да могу изборним инжењерингом изабрати у својим већинским жупанијама. Будући Бошњаци чине и апсолутну већину у Заступничком дому Федерације БиХ спорни амандмани им омогућавају да, на примјер, могу формирати Владу ФБиХ а да у њој не буде нити један легитимни политички представник Хрвата. Може се догодити да сви Хрвати у БиХ гласају за једну странку или коалицију, а да та странка или коалиција не буде у Влади ФБиХ.

 Укинут паритет у Влади Ф БиХ

 Изворни Устав ФБиХ Хрватима је осигуравао и паритет и консензус у Влади ФБиХ. И један и други институт укинут је споменутим амандманима, наметнута је нова структура Владе ФБиХ по моделу 8Б+5Х+3С+премијер, те прописано да се одлуке доносе простом већином. Та већина су, наравно, увијек Бошњаци (8 министара и премијер, што чини укупно 9 чланова Владе, дакле натполовична већина од укупно 17). Због бројности бирача Бошњака у ФБиХ Бошњаци кроз своје странке редовито попуне и српску квоту у Влади (3 министра) тако да заправо имају својих 12 гласова од 17, што чини и двотрећинску већину. Чињеница је да сам састав Владе ФБиХ озбиљно угрожава уставну функцију жупанијског сустава и могућност самоодлучивања и самоуправљања Хрвата на територију жупанија с хрватском већином, те суодлучивања и заједничког управљања у мјешовитим жупанијама, првенствено постојањем министарстава у Влади ФБиХ надлежних за ресоре који по Уставу уопће нису у федералној, већ у искључивој надлежности жупанија – Министарства образовања и знаности те Министарства културе и спорта..

 Јавни ртв сервис- ни хрватски, ни јавни

 Чињеница је да Јавни РТВ сустав БиХ није и хрватски, а није нити јавни. Наиме, ни хрватска јавност ни хрватски политички представници не сматрају га својим него Хрватима наметнутим РТВ суставом. Хрвати као конститутиван народа имају уставом додијељено право на властити РТВ сервис у склопу Јавног РТВ сустава. Бошњачке политичке елите, међу којима доминира Ваша странка, користе механизме доминације над Федерацијом како би иницијативе за увођењем Јавног РТВ сервиса на хрватском језику опструирале и онемогућиле. При том сте били спремни ићи до таквог апсурда да сте успоставу РТВ сервиса на хрватском језику јавно прогласили штетним по бошњачке виталне националне интересе. До таквог закључка може доћи само она политика која према Хрватима наступа с хегемонистичких и асимилацијских, боље рећи шовинистичких позиција.

 Већински хрватским жупанијама отето 200 милијуна KМ

 Чињеница је како је тенденциозним процјенама федералног Завода за статистику „смањен“ број становника у већински хрватским жупанијама (на примјер Жупанија западнохерцеговачка) а „повећан“ на исти начин у већински бошњачким жупанијама (на примјер Босанско-подрињска жупанија) чиме је, уз фаворизирајуће коефицијенте распођеле средстава из индиректних пореза, извршено отимање преко 200 милијуна марака од већински хрватских жупанија и њихово преусмјеравање у већински бошњачке жупаније.

 Половица побијених или исељених Хрвата с подручја под влашћу СДА

 Од 1992. до 2013. у Босни и Херцеговини је побијено или је из ње прогнано и исељено преко 230 тисућа Хрвата. Половица тог броја отпада на подручја под контролом цивилних и војних власти Муслимана/Бошњака. Ви добро знате да је за читаво то вријеме доминантну власт на тим подручјима обнашала странка којој сте на челу.

 Kористите правосуђе за ваше политичке циљеве

 Чињеница је како је кандидат Ваше странке и бивши министар Салмир Kаплан починио физичко насиље над службеним особама, иначе Хрватима, тијеком провођења локалних избора у Стоцу, те отуђио државну имовину чиме је изравно саботирао изборни процес дефиниран Уставом и законима ове земље. Сматрамо како и Тужитељство БиХ, над којим Ваша странка и њој блиски кругови имају контролу непримјерену демократском друштву, покреће поступке против хрватских бранитеља брижљиво бирајући тренутак у коме таква динамика рада правосуђа може највише допринијети Вашим политичким циљевима, прије свега опструкцији најновијих иницијатива Републике Хрватске за остваривање једнакоправности Хрвата у еуропској БиХ, те домаћих иницијатива за довођење састава и процедура Уставног суда БиХ у склад с Уставом, као и за амортизирање ефекта скорашњих судских свједочења Фахрудина Радончића која наговјештавају разоткривање веза између политичких врхушки Ваше странке и различитих криминалних радњи у које свакако спада и убојство доминистра Јозе Леутара. Ако и даље ове чињенице сматрате „неистинитим мантрама о неравноправности Хрвата“, држава Босна и Херцеговина с Вама као политичаром и државником који ће одлучивати о њеној будућности, будућности, бојимо се, неће имати.

 Даље настављате:

 „Цијеним да представници Републике Хрватске немају праву анализу и информацију, да „наслијепо“ прате и подржавају оно што од њих тражи руководство ХНС. То су нејасни, дифузни ставови о некаквим федерализацијама, о праву Хрвата да витални национални интерес прошире и примјене на свако питање којим се парламенти баве, дакле да блокирају, без образложења, шта год хоће и кад год хоће и слично… Не вјерујем да ће озбиљни политичари европског формата попут Андреја Пленковића заиста стати иза захтјева који су противни Уставу БиХ, Дејтонском мировном споразуму, европским и опћенито демократским стандардима.“

 Прочитајте резолуцију Еуропског парламента

 Бојимо се госп. Изетбеговићу да управо Ви „наслијепо“, заслијепљени великобошњачким илузијама претварања земље Босне и Херцеговине у државу под доминацијом већинског народа, те суставном исламизацијом друштва без разлике је ли она сукладна турској, саудијској или иранској верзији ислама, не видите да је интерес и грађана и народа Босне и Херцеговине Еуропа а не Блиски или Средњоазијски Исток. Стога Вас упућујемо да прочитате Резолуцију Еуропског парламента од 6. 2. 2014. године о Извјештају о напретку Босне и Херцеговине за 2013. (2013 12884(РСП), па ћете тамо виђети што су то еуропски и демократски стандарди. Да Вам олакшамо посао цитират ћемо дио Резолуције под насловом Опћа разматрања, точка 2.: „… 2. поздравља Шест точака споразума који је постигнут у Бруxеллесу 1. 10.2013., али жали што централистичке снаге опструирају његово провођење; наглашава да је важно слиједити принципе федерализма и легитимног представљања како би се осигурао пут БиХ у ЕУ;…“ Господине Изетбеговићу, хрватски су заступници, на пословником прописан начин поднијели Иницијативу да се Заступнички дом ПС БиХ упозна с овом Резолуцијом јер је она у себи садржавала и многе друге оцјене и приједлоге корисне за Босну и Херцеговину. Нажалост, сви заступници из редова Ваше СДА су гласовали против уврштења ове точке на дневни ред. Толико о томе тко хоће а тко неће еуропске демократске стандарде у БиХ.

 Пленковић зна што су еуропски стандарди

Андреју Пленковићу сугурно не треба ни ХНС, а нити Ви објашњавати што су то еуропски и демократски стандарди за функционалне и стабилне вишенационалне државе, јер је он био један од креатора ове Резолуције. Федерализам, субсидијарност, децентрализација и легитимно представљање народа и грађана су не само стандард, већ и увјет стабилности, функционалности и опстојности држава чија су друштва вишенационална. Споменута начела уткана су у све Декларације ХНС-а, и ми не тражимо више од споменутога, али нећемо пристати ни на мање од онога што нам по Уставу и еуропским демократским стандардима припада, без обзира што у споменутом интервјуу Ви резолутно образлажете што хоћете а што нећете допустити када су хрватски захтјеви у питању. Не требате Ви нама ништа допуштати јер ми од Вас ни не тражимо нешто над чиме Ви имате овласти. Ми врло добро знамо која нам права по Уставу и демократским стандардима припадају и ми ћемо се за та права изборити, с Вама или против Вас. Ви изаберите на којој ћете страни бити. За почетак Хрватски народни сабор захтјева поштивање конститутивних права хрватског народа како је то регулирано Даyтонским мировним споразумом који је, подсјетит ћемо, нарушен на штету Хрвата наметнутим амандманима на уставе ентитета и Изборним законом усвојеним на темељу ових амандмана. Сви наши захтјеви су у складу с Уставом БиХ, Даyтонским мировним споразумом, те еуропским и опћенито демократским стандардима.

 Ви дестабилизирате БиХ

 Нама се чини како начин на који Ви гледате на легитимне захтјеве хрватских политичких представника дестабилизира Босну и Херцеговину и свједочи о неразумијевању и непоштивању Устава. Да се послужимо Вашим ријечима из одговора на једну питање у наведеном интервјуу: „Све то води у смјеру који међународна заједница и све државе потписнице Дејтонског мировног споразума још увијек не желе да препознају и да на вријеме реагују на начин да изолују и санкционирају оне који дестабилизирају Босну и Херецеговину и регион“. Свиђало се то Вама или не, Хрватска је потписница и јамац Дејтонског мировног споразума и увјерени смо да препознаје оне који дестабилизирају Босну и Херцеговину и да је спремна реагирати. Надамо се да то препознају и остале државе потписнице Даyтонског мировног споразума.

 Хрвати четврти пут спашавају БиХ

 Није на одмет још једном подсјетити како су Хрвати три пута спасили Босну и Херцеговину. Први пут на референдуму гласујући за њену неовисност. Други пута организирајући и први стајући у њену обрану када су је други нападали или је нису били спремни бранити. И трећи пута када је здруженим снагама ХВО и ХВ сломљена краљежница великосрпске агресивне политике и створени увјети за закључење Даyтонског мировног споразума. Хрвати данас и четврти пут спашавају Босну и Херцеговину јер се залажу за федералистичка и консоцијацијска начела на којима је једино могуће изградити праведну и стабилну државу, јер се залажу за Босну и Херцеговину која је и бошњачка и хрватска и српска и свих њених грађана-држављана. Спашавамо је по четврти пут и чињеницом да смо лидери на путу за ЕУ, свјесни да је ЕУ најбољи политички, господарски и сигурносни оквир за све њене народе и грађане. Увјерени смо да ће кроз процес прикључења ЕУ доћи и до промјена Устава који ће стандардизирати позицију три конститутивна/творбена народа на једнак начин и државу оспособити за достизање еуропских стандарда. Ваша забринутост да би Хрвати, ако би добили равноправност блокирали БиХ „без образложења шта год хоће и кад год хоће и слично“ је апсурдна, да не употријебимо неку тежу квалификацију.

 Не можете ви прописивати Хрватима права

 Господине Изетбеговићу, немојте имати илузија да ћемо било коме, па тако нити Вама, допустити да Хрватима прописује која права могу а која не могу имати, какву државу сте нам спремни дати а какву не дати. Народ је и старији и важнији од државе. На овим нашим просторима народи творе државе а не обратно. Хрватски народ ће самостално и слободно одлучити какву државу Босну и Херцеговину хоће, односно, какву неће. Ми тражимо само оно што нам по споразумима из Wасхингтона и Даyтона припада – оно што су нам првотни текст Устава БиХ и Устава ФБиХ гарантирали, прије нелегалних и нелегитимних амандмана високих представника, који су требали чувати Даyтонски споразум, а не мијењати га једнострано и противно духу и споменутих споразума и устава, стоји у отвореном писму предсједника Главног вијећа Хрватског народног сабора Бих др Боже Љубића, предсједнику СДА и бошњачком члану Предсједништва Бих бакиру Изетбеговићу.

Независне новине