Локални избори у БиХ биће одржани 2. октобра

izbori

САРАЈЕВО I Предсједник Централне изборне комисије Босне и Херцеговине Ахмет Шантић у разговору за Анадолу Агенцy (АА) рекао је како му се чини да више нема никаквог спора око тога да ли ће локалних избора у Босни и Херцеговини бити, те да би се они требали одржати у редовном термину, прве недјеље у десетом мјесецу, односно 2. октобра.

“Ту, чини ми се, нема више никакве расправе око одлагања локалних избора. Ни на Интерресорној радној групи за измјене и допуне Изборног закона БиХ у протекла два дана у Чапљини од представника политичких странака нисмо чули неке приче да се не иде у правцу одржавања локалних избора у Босни и Херцеговини. За сада, све како иде у оном нормалном законском оквиру и термину и Централна изборна комисија БиХ у мају би требала донијети одлуку о расписивању и одржавању локалних избора. Мислим да би избори требали били одржани 2. октобра, а у складу са законским одредбама, ми ћемо 150 дана прије донијети одлуку о њиховом одржавању. Дакле, локални избори у БиХ ће бити у редовном термину, јер нема вјерских празника у том периоду”, истакао је Шантић.

Предсједник ЦИK-а БиХ, који је у протекла два дана у Чапљини као члан учествовао у раду Интерресрне радне групе за припрему и утврђивање измјена и допуна Изборног закона БиХ, истакао је да су договорене “техничке промјене које су одраз вршења интервенције на Изборни закон БиХ”.

“Оне се углавном односе на рјешења која би у неким сегментима требала помоћи органима за проведбу избора, па тако и Централној изборној комисији БиХ. Усагласили смо за сада тридесетак амандмана на Изборни закон БиХ. Виђет ћемо на посљедњем састанку Интерресорне радне групе прецизно да ли ће још неких интервенција бити, а када би требало и потписати и усвојити предложене амандмане”, навео је Шантић.

Истакао је да “оно што се очекивало, а посебно он лично, јесу нека рјешења за бирачке одборе”.

“Ту неких рјешења нема, односно нема неких посебних помака у смислу приједлога. Остаје сличан начин и формирања бирачких одбора и остало. Остало је отворено питање у смислу предлагања кандидата за чланове бирачких одбора. Било је дискусија да ли да се имена кандидата за чланове бирачких одбора доставе прије дана жријебања. То је питање остављено за посљедњу сједницу. На тај начин би се покушала та трговина на бирачким одборима спријечити на начин да се листе доставе прије жријебања, а не седам дана након резултата жријеба, као што је садашње рјешење. Остале ствари су исте. Нема неких помака”, истакао је Шантић.

Предсједник ЦИK-а БиХ и члан Интерресорне радне групе оцијенио је да у “нормативном смислу, законском, када се тиче рјешења и процедура на бирачком мјесту и начину рада, вјероватно неће бити одређених помака ни у коначној фази”.
АА