Локални избори у Италији, Рим добија прву градоначелницу?

Virdzinija-Radzi

РИМ │ Италијани на биралиштима гласају у другом кругу локалних избора, што представља велики тест популарности премијера Матеа Ренција, док аналитичари процењују да би власт у Риму могла да пређе у руке антипопулистичког Покрета пет звезда (М5С).

Према оценама агенција, све указује да ће гласачи у италијанској престоници за прву жену градоначелника „Вечног града“ изабрати Вирџинију Раџи, све сјајнију звезду покрета М5С којег је основао комичар Бепе Грило.

Раџи, 37-годишња адвокатица и локални одборник, успела је да за само неколико месеци предизборне кампање изађе из анонимности и постане једно од најпознатијих лица италијанске политике.

Она је у првом кругу освојила 35,2 одсто гласова, оставивши иза себе кандидата Ренцијеве странке захваљујући кампањи у којој се залагала за укидање привилегија за званичнике и борбу против корупције.

Победа те фотогеничне бринете би представљала велики ударац за премијера Ренција, истичу аналитичари.

Ренцијева Демократска странка (ПД) је у првом кругу локалних избора, на којима се бирају градоначелници већих италијанских градова, претрпела неуспех.

Међу 126 градова у којима се одржава други круг избора, пошто ниједан кандидат у првом кругу није освојио потребних 50 одсто гласова, су четири највећа града у Италији.

Пажња је у највећој мери усмерена ка Риму, али и финансијској престоници Милану, као и традиционалном упоришту ПД-а Торину.

Биралишта су отворена јутрос у седам часова, а затварају се у 23 часа.

Танјуг