Лукач: У Федерацији БиХ на десетине центара за обуку џихадиста

БАЊАЛУКА │ Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач каже да у Српској не постоје организовани параџемати и центри за обуку џихадиста, док у Федерацији БиХ има на десетине таквих центара.

„У њима се ради едукација и врбовање, што је сасвим довољно да се могу назвати центрима за обуку терориста“, рекао је Лукач за „Вечерње новости“.

Он је нагласио да нема информације да тамо врше обуку са оружјем, али је додао да то треба питати друге полицијске агенције.

Лукач је подсјетио да се у БиХ десило више терористичких аката, те да је питање времена када ће се поново догодити.

„Једино је питање – када и гдје. БиХ је по становнику дала највише џихадиста од било које друге европске земље. Евидентирали смо много припадника вехабијског покрета и држимо их под контролом и пратимо њихово кретање“, рекао је Лукач.

Он је напоменуо да све вехабије нису терористи, али и да сви терористи јесу вехабије.

„То је симптоматично и на то морамо обратити пажњу.У цијелом окружењу, у Европи борба против тероризма се мора подићи на виши ниво. Сви у пуном капацитету у то морају да се укључе, па и грађани својим сазнањима, да би спријечили неки терористички акт“, истакао је Лукач.

Говорећи о идентификовању нападача на премијера Србије Александра Вучића прошле године на комеморацији у Поточарима, Лукач је навео да је МУП Републике Српске идентификовао одређен број лица и да је тражио податке и приступ њима.

„Нису нам допступни јер се налазе на територији ФБиХ. Када надлежни за ту истрагу нису ништа урадили, ми смо Специјалном тужилаштву поднијели извјештај против шест лица за покушај убиства, угрожавање сигурности и друга кривична дјела“, навео је Лукач.

Лукач је нагласио да би они због тога морали бити саслушани и процесуирани, али пошто нису доступни МУП-у Републике Српске, очекује да надлежни са нивоа БиХ доведу истрагу до краја.

РТРС