Лукач: Враћамо полицијску шапку

111

БАЊАЛУКА │ Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач најавио је да ће наредне године кроз обнову полицијске униформе бити враћена шапка, која јесте први симбол полицајца.

Лукач је навео да ће полиција добити нове, препознатљиве и квалитетне униформе.

„Надам се да ћемо имати довољно средстава да обезбиједимо униформу свјетског нивоа какву носи полиција у Енглеској, САД и другим земљама„, рекао је Лукач.

Он је нагласио да је опремање МУП-а континуиран процес који, осим нове униформе, подразумијева и другу врсту опреме неопходне за извршење полицијских задатака. Лукач је најавио да ће у наредној години бити реализован и важан пројекат изградње центра за обуку у касарни „Залужани“, те очекује да 1. јуна прве организационе јединице МУП-а почну са радом у овом центру.

Он је додао да ће Народној скупштини РС бити упућен захтјев за кредит од око 6,5 милиона КМ који је потребни да бившу касарну претворе у центар за обуку.

„То неће бити само центар за обуку полиције Републике Српске, већ ће ту бити смјештен и већи број наших организационих јединица, а које ће добити довољно простора за ефикасно функционисање„, истакао је Лукач.

Он је навео да је урађен пројекат и да након одобрења средстава слиједи расписивање јавне набавке за радове, те на прољеће очекује почетак радова. Као новину у организационом дијелу МУП-а, ресорни министар је најавио и промјену центара јавне безбједности, али и станица јавне безбједности у полицијске управе.

„Сматрамо да ћемо на тај начин имати бољу покривеност цијеле Републике Српске и да ће ниво рада и одговорности бити подигнут на већи ниво“, истакао је Лукач.

Он је додао да би већ на сљедећој сједници Народне скупштине требало да буду разматране измјене Закона о полицији и унутрашњим пословима, чијим би усвајањем МУП Српске добио полицијске управе.

У нашем окружењу, у Хрватској, Србији, Федерацији БиХ, већ раде на такав начин и морамо да пратимо у корак све новине које се дешавају у полицијском раду„, рекао је Лукач.

Резултате рада МУП-а Српске за десет мјесеци ове године, Лукач оцјењује задовољавајућим у свим сегментима, посебно у смањењу кривичних дјела, али и смањењу броја погинулих у саобраћају.

„Нажалост, прошле године смо имали око 150 погинулих на путевима Српске, а до овог периода тај проценат је мањи за око 30 одсто. Томе је допринијела другачија организација рада саобраћајне полиције и могућност кориштења мобилних радара који немају могућност брисања меморије, нити заустављања возила, тако да возачи не могу знати гдје ће наићи на радарску контролу, бити евидентирани и санкционисани ако не поштују саобраћајне прописе„, истакао је Лукач.

Лукач је изразио задовољство резултатима истраживања јавног мњења о повјерењу у полицију у БиХ, које је презентовао Центар за сигурносне студије, а према којима повјерење у полицију у БиХ има више од 60 одсто грађана, а највећи проценат вјерује полицији Републике Српске.

„Драго ми је што је МУП Републике Српске на првом мјесту када је ријеч о повјерењу грађана. МУП Српске је највећа полицијска агенција у БиХ. Надам се да ћемо то оправдати у наредном периоду и дати грађанима још више разлога да нам вјерују„, рекао је Лукач.

Министар унутрашњих послова рекао је да су завршене припреме за обиљежавање крсне славе МУП-а Српске – Аранђеловдана, те да ће бити организована промоција свршених студената Високе школе унутрашњих послова, додјела захвалница полицајцима који су у протеклој години показали висок ниво професионалности у раду, а одређен број полицајаца биће промовисан у већи чин.

Он је подсјетио да је поводом прославе крсне славе представљено идејно рјешење централног спомен-обиљежја за погинуле припаднике МУП-а које ће бити отворено на Дан МУП-а 4. априла наредне године.

То заслужују сви погинули припадници МУП-а који су положили животе за Републику Српску„, закључио је Лукач.

Независне новине