Македонија – Ванредни парламентарни избори

makedonija

СКОПЉЕ I У Македонији ће данас бити одржани ванредни парламентарни избори.

Избори се одржавају двије и по године од посљедњих, такође ванредних, који су изазвали тешку политичку кризу, будући да опозициона СДСМ није признала резултате тих парламентарних избора.

У јединствени бирачки списак уписано је 1.784.416 грађана, од којих 1.531.368 живи у Македонији, а 230.122 је на посебном списку, будући да се сматра се они налазе на привременом раду у иностранству и могу да бирају гдје ће гласати.

На изборима учествује 11 партија и коалиција. У коалицији коју предводи ВМРО-ДПМНЕ има 20, док је коалиција СДСМ окупила 15 мањих странака.

Срби у Македонији на изборима ће учествовати у два табора. Демократска партија Срба у Македонији, коју предводи Иван Стоилковић на изборима учествује у коалицији са ВМРО-ДПМНЕ, а Српска напредна странка за Македонију Драгише Милетића у групи коју предводи СДСМ.

Двије највеће странке македонских Албанаца – Демократска унија за интеграцију /ДУИ/ и Демократска партија Албанаца /ДПА/ ће на изборе изаћи самостално.

Према истраживању јавног мњења, највеће шансе за побједу има владајући ВМРО-ДПМНЕ, али је разлика између те странке и опозиционе СДСМ веома мала.

Гласање ће надгледати 4.047 домаћих и 659 страних посматрача.

До ванредних избора долази након интензивирања политичке кризе која траје од јануара прошле године када је лидер владајућег ВМРО-ДПМНЕ, а тада и премијер Никола Груевски оптужио лидера СДСМ Зорана Заева за покушај државног удара, након чега је лидер опозиције почео да објављује снимке којима оптужује Груевског за криминал и корупцију.

Крајем јула прошле године лидери четири највеће политичке странке у Македонији, уз посредовање европског комесара за политику сусједства и проширење Јоханеса Хана, постигли су договор о одржавању пријевремених парламентарних избора као начину изласка из политичке кризе.

Избори су након тога два пута заказивани и одгађани.

РТРС