Македонији пријете сукоби

СКОПЉЕ │ И Могеринијева данас упозорава – и то да би криза у Македонији могла да прерасте у међуетнички сукоб, који би се могао проширити ван њених граница. Након што је у поноћ истекао рок за расписивање редовних локалних избора, тензије су на врхунцу.

Јутро у Македонији почело је нападом молотовљевим коктелима на Музеј албанског језика у Битољу. Напад су експресно осудиле двије највеће партије – ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ страхујући да би и најмањи инцидент могао да буде повод за распламсавање сукоба. Грађани, који протестују девети дан, надају се да до сукоба неће доћи, али од протеста не одустају. Унитарна Македонија, са једним званичним језиком, нешто је од чега не одустају.

Након притисака из Европе да Зорану Заеву, лидеру СДСМ-а да мандат за састав нове Владе, предсједник Ђорђе Иванов данас је писао свјетским лидерима. Од америчког предсједника Доналда Трампа, предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и европских званичника затражио је да осуде и одбаце „тиранску платформу“ јер њен садржај представља опасност по Македонију.

„Платформа је постизборни документ, усвојен у страној држави, којим се угрожава суверенитет и независност државе, а Македонија доводи у положај потчињености. Платформа је повећала међуетничке тензије у Македонији, која се, већ двије и по године налази у дубокој политичкој кризи. Довела је до застоја из којег је тешко изаћи, јер има ултимативни и уцјењивачки карактер“, рекао је македонски предсједник Ђорђе Иванов.

У Скопље ће сутра допутовати генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер, који ће се састати с предсједником Ђорђем Ивановим.

Агенције