МАЛИ ФУДБАЛ – ЛИГА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У БЕОГРАДУ: Властитим снагама до титуле

Већ неколико година спорадично се појављују информације о групици момака из нашег града који бране боје свога Требиња у малом фудбалу у лиги Републике Српске, која се игра у Београду.

Каква је то лига? Колико има клубова? О каквом такмичењу је ријеч? Ко је их је окупио и још много тога питали смо једног од главних „криваца“ што се Требиње промовише и на овај начин.

Спасоје Бато Кебељић, по сопственом признању, фудбал воли откад зна за себе. Дуги низ година је тренирао у ФК „Леотар“. Послије завршене основне школе и Гимназије „Јован Дучић“, факултет је уписао у Београду.

„Неки су се у Београду нашли због студија, неки због посла … чули смо да постоји лига Републике Српске у малом фудбалу и једног дана Тихомир Туфегџић, Марко Сикимић и ја дошли смо на идеју да оснујемо екипу и покушамо заиграти у поменутој лиги“, почиње овај разговор Спасоје Кебељић и као да се двоуми шта је превагнуло – љубав према малом фудбалу или носталгија према родном крају.

„За свега пар дана смо сакупили момке који су на привременом или сталном раду у Београду. Одушевљено су прихватили идеју. И ево, већ три године наступамо у лиги РС“, кроз смијех прича Спасоје, у Требињу много познатији као Бато и објашњава нам да Лига тренутно броји десет клубова: Гацко, Младост, Власеница, Хан Пијесак, Дрина, Соколац, Фоча, Милићи, Крајина и Требиње.

Тренутно лига Републике Српске има зимску и љетну сезону. Све утакмице се играју у „Posco“ арени поред београдског хиподрома, а посебно је „ватрено“ кад играју херцеговачки дерби са Гачанима.

„У „Posco“ арени су идеални услови за мали фудбал. Врхунски терен. Свлачионице на завидном нивоу. Трибине за гледаоце. Лига је одлично организована. Имамо судије, делегате, сву пратећу опрему. Права лига“, одушевљено прича Кебељић и посебно хвали ангажованост капитена Тихомира Туфегџића, који је био истрајан у првобитној идеји.

Спасоје Бато Кебељић

За Требињце ова лига је још једна ствар која их, у великом граду држи на окупу. Можда, некад не би ни стигли да попију кафу заједно, признаје Бато објашњавајући да живот у милионском граду има своје предности, али и мане, те да су им тренинзи и утакмице шанса да се што чешће друже, али и помажу једни другима. У екипи нема „странаца“. Сви су Требињци и тренутно их је тринаест играча. Већина су бивши играчи неких категорија ФК „Леотар“. Лако се договоре ко ће кад и колико минута играти. Имају другарски и фер однос.

„Нема љутње. Играју они који тај дан могу пружити максимум. Сви знамо кад смо и колико спремни“, истиче Бато да без поговора слушају капитена, јер тренера немају, а посебан подстрек им је подршка љепших половина.

Највећи успјех екипе је прошлогодишње финале против екипе „Дрине“. Још жале за тим поразом, али су свјесни да су то професионални играчи који играју за новац, а њихов основни и једини мотив је љубав према фудбалу и Требињу. Међутим, радо памте додјелу награда и то сребро, јер су га примили из руку чувеног Душана Дулета Савића. Он, као и многе познате личности из свијета спорта (Владимир Петровић Пижон, Младен Крстајић селектор Србије, Милан Лане Јовановић…) подржавају Лигу.

„Наступамо без ичије помоћи. Имамо једино медијске покровитеље, који извјештавају са сваке наше утакмице. Сами смо се окупили. Сами се финансирамо. Плаћамо чланарину и котизације за такмичења. Мада се не бисмо бунили ни ако се јави неки спонзор да помогне. Резултати би нам сигурно били бољи“, кроз искрен смијех поручује овај „мали фудбалер“ и додаје да за цијелу екипу ово такмичење, које постоји од 2010. године, представља велико уживање.

Са фејсбук странице Лига Републике Српске у малом фудбалу у Београду

„Завичајно спортско удружење „Дрина-Уна“, основано је са намером да се кроз спортске активности промовишу акције дружења и идеја бављења спортом. Замисао је да се на тако једној здравој основи, креирају услови у којима би се кроз неговање традиције завичаја, успоставили темељи за узајамну помоћ и сарадњу чланова удружења. Стуб дружења је Лига у малом фудбалу, које се организује током целе године, има две полусезоне (јесењу и прољетну) и такмичарско-рекреативног је карактера. Велику подршку раду удружењу несебично дају Председништво Републике Српске у Београду, Министарство за омладину и спорт Републике Србије, као и многобројни спонзори и пријатељи удружења. За реализацију спортског такмичења задужен је спортски одбор од седам чланова, који у контакту са капитенима и представницима екипа, води комплетну бригу о спортским и финансијским питањима Лиге“.

Лига РС у Београду: Требињци половични у 5. и 6. колу

Док закључујемо овај број „Гласа Требиња“ у Београду, екипа „Требиње“ ишчекује утакмицу седмог кола. У петом колу екипа Требиња поражена је од екипе Фоче резултатом 4:2. Искупљење за овај пораз услиједио је шестом колу гдје су Требињци савладали екипу Милића, која је један од претендената за освајање Лиге. Коначан резултат утакмице био је 11:2.

Екипа „Требиње“ послије одиграних пет мечева у шест кола има седам освојених бодова и налази се на средини табеле.

Јелена Ковачевић/ Глас Требиња